«Батьківщина» закликала парламент підтримати українських виробників цукру

Народний депутат від фракції «Батьківщина» Вадим Івченко закликав депутатів підтримати у першому читанні законопроект «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру» (№4532).

«Економічними наслідками впливу Законів України щодо регулювання цукру, які ми пропонуємо скасувати цим законопроектом, стало гальмування вирощування цукрових буряків. Також гальмується робота цукрових заводів, які не можуть реалізувати цукор, коли ринкова ціна стає нижчою за мінімальну. Ми маємо втрутитись, щоб не постраждав український товаровиробник», – зазначив він з трибуни Верховної Ради.

Політик наголосив, що у зв’язку зі змінами, які відбулися на внутрішньому і світовому ринках цукру, необхідність у адміністративному регулюванні, яке запроваджував Закон України про державне регулювання, втратила актуальність.

«Ще одне питання, яке вирішує цей законопроект, скасування квоти «А», яка стосується постачання цукру на внутрішній ринок. І це також вимагає Світова організації торгівлі. Таке квотування призводить до ризиків виникнення корупційних відносин у процесі розподілу квот, обмежує прагнення до збільшення потужностей вирощування цукрових буряків та виробництва цукру, а також нівелює ринкові механізми», – пояснив парламентарій.

Вадим Івченко закликав доопрацювати цей закон, щоб виключити можливість монопольної змови.

«Сьогодні дві компанії з 46 охоплюють 60% ринку цукру в Україні. Маємо так виписати закон до другого читання та чітко напрацювати механізми, щоб виключити навіть можливість монополізації цього ринку і уникнути підняття цін на цукор для українців. «Батьківщина» голосуватиме за даний законопроект у першому читанні і закликає депутатів також його підтримати. Таким чином ми  підтримаємо нашого українського товаровиробника», – закликав політик.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова