«Батьківщина» Буковини: Урядова реформа децентралізації – не дієва

Під час прес-конференції, на якій головним питанням була відставка уряду, перший заступник голови Чернівецької «Батьківщини» Василь Мельник дав оцінку урядової реформи місцевого самоврядування.

Як повідомляє прес-служба Чернівецького обласного партосередку, «батьківщинівець» переконаний, що «децентралізація перетворилася на централізацію».

«Недолуга реформа місцевого самоврядування так і не знайшла підтримки на теренах нашої області, де утворилося лише 10 об’єднаних громад. Це відбулося перед виборами до місцевих рад у жовтні 2015 року, а старост обирали лише в березні-квітні цього року. Громаду практично силою заганяли в об’єднання і робилося це не завжди цивілізовано», – сказав Василь Мельник.

Він розповів і про те, що податок на прибуток фізичних осіб у бюджетів сільських рад забрали. Тож сільські ради залишилися з одним податком на землю, а невеликі сільради змушені були виживати за рахунок коштів, що могли зібрати як плату за землю на території села, адже землі за межами села так і не повернули сільським радам. До 2002 року ними управляли сільради, вже після 2002-го – райдержадміністрації, а після 2013-го Янукович віддав їх земельним агентствам на рівень області. Зрештою сільради не мають від цих земель нічого – ані доходів, ані можливості впливати на ефективне використання.

«Батьківщинівець» вважає, що в такій ситуації не можна говорити про об’єктивне, добровільне об’єднання громад. Насправді воно відбувається під примусом – фінансовим чи адміністративним, тому не є ефективним. Децентралізація фактично перетворилася на централізацію.

Василь Мельник нагадав і про пов’язану з такою «децентралізацією» невдалу спробу передати місцевим бюджетам утримання профтехосвіти.

Підсумовуючи діяльність уряду Яценюка, який пішов у відставку, «батьківщинівець» додав, що робота Кабміну фактично була провалена, найбільше це стосується соціального напрямку.

Про перспективи нового уряду Василь Мельник висловився досить стримано, зауваживши, що така кількість віце-прем’єрів у ньому свідчить про те, що потрібно було прилаштувати всіх охочих, аби виконати умови сторін, які виторговувалися за портфелі.

«Батьківщинівець» вважає, що перспективи нового уряду невтішні.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова