Змінювати межі Чорнобильської зони неприпустимо

На позачерговій сесії Маневицької селищної ради прийняли звернення щодо недопущення прийняття Проєкту Постанови Кабінету Міністрів України щодо нового переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Засідання селищної ради у Маневичах відбулося 6 липня, через звернення щодо рішення влади вивести низку містечок та сіл з категорії постраждалих від радіаційного забруднення. Таким чином в новому переліку із 36 населених пунктів Кабмін вирішив лишити лише один. У нових правових реаліях «чорнобильські» громади втратять свої законні пільги і права передбачені законодавством. Екологічно забруднені території є малою батьківщиною великої кількості волинян.

Депутати із фракції «ВО «Батьківщина» Маневицької селищної ради разом із селищним головою та іншими представниками громади відразу зголосилися зібрати позачергове скликання селищної ради для розв’язання цього питання. Обговорення набуло великого резонансу тому окрім депутатів, які майже в повному складі брали участь у сесії, приміщення залу засідань було наповнене жителями громади.

Депутати від «ВО «Батьківщина» активно просували думку про те, що затвердження нового переліку допускати не можна, оскільки експертні висновки про радіаційний фон населених пунктів проводився ще у 2011 р., хоч законодавство передбачає робити дозиметричну паспортизацію як мінімум  один раз у два роки.

Депутатка Маневицької селищної ради Людмила Веремчук під час свого виступу висунула пропозицію про збір підписів жителів Маневиччини задля недопущення рішення по селах, що знаходяться в зонах, постраждалих від радіаційного забруднення. Документ із підписами планують направити у вищі органи влади.

Звернення щодо цього питання підтримала і депутатка Волинської обласної ради Людмила Кирда. Вона теж взяла участь у сесії та заявила, що буде захищати «чорнобильські інтереси» у Волинській обласній раді.

Крім цього на позачерговій сесії Маневицької селищної ради було прийнято ще одне важливе рішення, ініційоване фракцією «Батьківщина». Це підтримка звернення щодо скасування підвищення ціни на електроенергію для побутових споживачів та введення мораторію на підвищення цін/тарифів ЖКГ на термін дії воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення.

Працюючи на користь людей, розуміємо настільки необхідною для них є підтримка. Особливого захисту і допомоги від державної влади розраховують громадяни, що продовжують страждати від наслідків Чорнобильської катастрофи. У воєнний час, коли і так рівень життя падає, позбавляти людей законних прав і пільг не можна. Маневичани сподіваються, що вони зможуть захистити права людей, залишити перелік населених пунктів до проведення нової дозиметричної експертизи та екологічних досліджень.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова