Валерій Дубіль: Інсулінозалежні не можуть розраховувати на МОЗ

До мене як до народного депутата неодноразово зверталися наші громадяни із проблемою, що в аптеках практично закінчилися безкоштовні або частково безкоштовні інсуліни.

А все це через те, що МОЗ розробив і впровадив нові правила отримання пацієнтами інсулінів – замість механізму проведення тендерних закупівель тепер маємо механізм компенсації їхньої вартості аптекам (реімбурсації), коли пацієнти отримують препарати або безкоштовно, або з доплатою.

Все, начебто, чудово і правильно. Але така схема привела до того, що ціни на інсулін за затвердженим МОЗом реєстром зросли на 30-43%!

Це вплинуло і на потребу в фінансуванні закупівель інсуліну. За останні два роки вона збільшилась у понад півтора раза – з 1 до 1,6 млрд грн, а виділених з держбюджету 700 млн грн тепер вистачає тільки на 44% від загальної потреби.

Проблему із рештою 900 млн грн уряд пропонує вирішити областям самостійно. Та не всі вони мають такі можливості.

Наприклад, у Закарпатській області не вистачає 11,2 млн грн, у Мелітополі (Запорізька область) – 1 млн грн. У Миргороді Полтавської області через відсутність інсуліну 19-літній юнак впав у діабетичну кому. На Волині при потребі майже у 30 мільйонів гривень з держбюджету профінансували лише половину.

У Харкові взагалі найкритичніша ситуація. Там люди вже пікетували мерію і зберуться на мітинг завтра, адже з міського бюджету не виділили ані копійки на фінансування інсулінів для діабетиків.

МОЗ просто не зміг забезпечити їх ліками у необхідній кількості (виділивши небагато більше за 30% із 65 необхідних млн грн). І замість того, щоб спільно із областями вимагати виділення необхідної суми, МОЗ, як і зазвичай, переклав всю відповідальність на місцеву владу, і самоусунувся від вирішення ситуації.

Ще на початку року в Верховній Раді на круглому столі порушували це питання, проте й досі жодного кроку назустріч українцям МОЗ не зробило. Тому я як народний депутат вимагатиму від уряду відкрити очі на ситуацію і нарешті вирішити її.

Впевнений, одразу після зміни влади ми налаштуємо систему охорони здоров’я так, щоб кожен українець відчував що держава про нього дійсно дбає.

 Валерій Дубіль, народний депутат  від «Батьківщини», KиевVласть, 21 серпня 2018р.

 

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова