Іван Крулько: Влада має терміново переглянути ціну на газ і вибачитись перед Юлією Тимошенко

Після виграшу України у Стокгольмському арбітражі щодо транзиту газу уряд має терміново переглянути ціну на газ і повернути людям те, що вони переплатили, сплачуючи за завищеними тарифами.

Таку думку висловив заступник Голови партії «Батьківщина» Іван Крулько під час спільного ефіру на телеканалі «NewsOne» та радіо «Ера FM».

«Уряду треба переглянути питання тарифної політики в країні, змінити ганебну ситуацію із субсидуванням і надати людям можливість із зароблених ними грошей платити чесну та доступну ціну за енергоносії, як це було при уряді Юлії Тимошенко», – резюмував він.

За словами політика, «Нафтогаз» вимагав стягнути з «Газпрому» 16 млрд дол. компенсації від РФ. Натомість суд присудив 4,63 млрд дол. за транзитним контрактом.

На думку депутата, у Стокгольмському арбітражі можна було б поборотись за більшу суму для України і домогтися кращих умов.

«Рішення Стокгольмського арбітражу стосувалось якраз транзитного контракту, де був також передбачений принцип «бери або плати». Мовляв, якщо РФ не транспортує ці обсяги, то вона  має за них заплатити, ніби вона їх транспортувала. У зв’язку з цією угодою (таку угоду Росія укладала з усіма країнами-споживачами російського газу, зокрема і з країнами ЄС) всі європейські споживачі перемогли у Стокгольмському суді. Команда «Батьківщини» завжди говорила йти в суд, брати адвокатів, готувати позови – і вигравати в суді за цими контрактами», – нагадав він.

«Нинішні посадовці, зокрема президент Порошенко, які зараз присуджують собі чужі лаври,  перше, що мали б зробити після виграшу в суді, – це  вибачитись перед Юлією Тимошенко за всі ці роки цькування, брехні і міфів про те, що вона нібито винна в усьому», – сказав народний депутат.

Наразі ж треба добиватись виконання рішення Стокгольмського арбітражу, вважає Крулько, бо очевидно, що РФ не платитиме: «Це означатиме подальші можливості для тиску на РФ у цих питаннях, зокрема щодо можливості арешту майна «Газпрому», яке є за кордоном у багатьох країнах. І це також можна робити як компенсацію за виграні позови».

На запитання ведучого щодо втрати транзитних можливостей України, Іван Крулько зауважив: це може статись, «якщо балачки європейських партнерів про санкції такими й залишаться, тому що з одного боку – чуємо критичні заяви політиків, а з іншого – Північний потік-2 реалізується й надалі».

«Північний потік -2 є реальною загрозою. Це антиєвропейський проект. І друга гілка Північного потоку потужністю у 55 млрд куб. м на рік ставить під  загрозу транзитні можливості України та взагалі енергетичну безпеку нашої країни», – сказав політик.

Вийти із цієї ситуації можна, якщо Україна укладатиме угоди на транзит з європейськими споживачами на кордоні із РФ, а не на кордоні з ЄС, підсумував Іван Крулько.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова