Іван Крулько: Конституція Пилипа Орлика

Сьогодні 307 років, як була підписана перша Конституція України, яку ще називають Конституцією Пилипа Орлика та першою Конституцією у світі.

Скільки років пройшло, а чимало питань, порушених тоді, досі не вирішено.

Зокрема, щодо загарбницьких настроїв Москви, зраду та не дотримання нею жодних міждержавних договорів. Про потребу відновлення автокефалії Української Церкви та чіткого розподілу законодавчої, виконавчої та судової влад, потребу боротьби з поборами та корупцією, важливість незалежних судів…

«Гетьман «не повинен карати сам… Із власної ініціативи і помсти, але таке порушення – і умисне, й випадкове – має підлягати (розгляду) Генерального Суду, який і повинен винести рішення не поблажливе й не лицемірне, а таке, якому кожен мусить підкоритися, як переможений законом».

Або таке: «Гетьман повинен дбати про те, щоб на рядовий і простий народ не покладали надмірних тягарів, утисків і надмірних вимог, бо підштовхнуті ними (люди), залишивши свої домівки, відходять, як правило, до чужих країв за межі рідної землі».

«Україна з обох боків Дніпра має бути на вічні часи вільною від чужого панування».

За конституцією, «гетьманське самодержавство» мало бути обмежене Генеральною радою, з якою гетьман мусив радитися «о всяких ділах публічних»; установлення суворого розмежування між державним скарбом і сумами, які перебували в особистому розпорядженні гетьмана; здійснення ревізії захоплених старшиною земельних маєтків і скасування всіх тягарів, покладених на селянство; скасування ненависних народові державних монополій, оренди й відкупів, ярмаркових податків й інших тягарів.

Для тих, хто хоче поновити у пам’яті Конституцію Пилипа Орлика. посилання.

Іван Крулько, народний депутат від «Батьківщини», Facebook, 5 квітня 2017р.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова