Іван Крулько: Україна має зібрати всі докази щодо незаконного утримання Росією українців

Україна повинна скрупульозно зібрати всі факти незаконного ув’язнення українських громадян у Росії, фабрикації справ проти них та катувань для позову до Міжнародного суду з прав людини та розширення «Списку Савченко».

Про це сьогодні на брифінгу у Верховній Раді заявив депутат від «Батьківщини» Іван Крулько.

«Ми часто говоримо про українців, які знаходяться в ув’язненні в Росії. Однак точно не знаємо їх кількості, місця утримання, висунутих звинувачень», – сказав він

Крулько наголосив, що бувають випадки, коли, на щастя, з «пазурів» Росії цим людям вдається визволятися.

«Як наприклад, Юрій Яценко – студент юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Він був незаконно захоплений, провів рік у російському полоні, пройшов через катування та дивом урятувався», – зазначив Іван Крулько.

За словами самого Юрія Яценка, який також взяв участь у брифінгу, він поїхав до Росії 5 травня 2014 року, щоб купити електротехніку, офіційно перетнувши російський кордон. Наступного дня його безпідставно затримали працівники карного розшуку міліції разом з ФСБ.

«До мене надійшла пряма вказівка – виступити на російському телебаченні із зізнанням, що мене направила Україна з метою проведення антиросійської діяльності. Я відмовився. Мене вивезли до лісу з мішком на голові й декілька годин катували. Лише дивом вдалося врятуватися», – розповів Юрій.

Він додав, що згодом було сфабриковано рішення суду, а ФСБ порушило кримінальну справу.

«Це була повністю сфабрикована справа, до того ж – невміло. Мені загрожувало до 7 років позбавлення волі. На щастя, у мене був професійний адвокат та підтримка нашого консульства, МЗС, громадськості. Саме тому я зараз стою перед вами тут», – зазначив Юрій Яценко.

Студент розповів, що зараз в російських камерах перебуває щонайменше 10 українських політичних в’язнів, які взагалі не мають змоги захистити себе.

Своєю чергою, Іван Крулько зазначив, що в таких страшних умовах перебувають всі українські політичні в’язні, зокрема, народний депутат від «Батьківщини» Надія Савченко.

«Україна має скрупульозно збирати всі ці факти. Ми повинні мати чітку й сильну доказову базу, щоб в міжнародних судах російських агресор був засуджений за всі ці жахливі злочини проти українських громадян», – наголосив народний депутат.

Зокрема, за його словами, справа Юрія Яценка вже може стати справою проти Росії у Європейському суді з прав людини за його незаконний арешт та нелюдські катування.

«У зв’язку з цим ми повинні домагатися, щоб міжнародне співтовариство взяло до уваги «Список Савченко», який ми будемо доповнювати прізвищами осіб, які також причетні до справи Юрія Яценка. У такому напрямку ми повинні діяти у всіх міжнародних інституціях, захищаючи кожного українського громадянина», – переконаний Іван Крулько.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова