Іван Крулько: Податок на злидні, або хто поверне пенсіонерам 15% їх пенсії?

Сьогодні пенсіонер, який працює вчителем, через «нові» податки недоотримує приблизно 500 гривень до своєї мізерної зарплатні. Сім’я працюючих вчителів-пенсіонерів – 1 000 гривень. За рік – це 12 000 гривень. Для людей, які отримують 3 000 сукупного доходу в місяць та вимушені працювати під час заслуженої пенсії, – це колосальні гроші!

І якщо військовий збір працюючі пенсіонери сприйняли як обов’язок підтримувати армію у зв’язку із загрозою російського агресора, то 15%-ий абсурдний податок став відкритим знущанням над терплячим народом. Загострює цю ситуацію відмова індексації цих копійчаних пенсій та мінімальних зарплат відповідно до зростання інфляції, а також завищені тарифи.

Тобто до зубожіння через «інфляційні» фактори (обґрунтованість яких досі під питанням) додалося відкрите обкрадання найбільш незахищених верств населення. Не тих, хто ледарював усе життя в очікуванні державного утримання, а мільйонів українців, які чесно напрацьовували десятками років своє пенсійне забезпечення.

То чи варто так зневажливо ставитися до народу, який так багато вистраждав та продовжує страждати, але демонструє небачену витримку у війні з російською ордою? Відповідь однозначна – такі непродумані рішення потрібно негайно скасовувати, щоб не сприяти зростанню соціальної напруги – такої вигідної Кремлю.

Окрім того, «узаконивши» податок із пенсій для працюючих пенсіонерів у розмірі 15%, було порушено Конституцію України відповідно до статті 22, якою при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Неконституційна норма щодо встановлення 15%-го податку з пенсій працюючих пенсіонерів має бути скасована. І ті, хто заробив пенсії, має їх отримувати в повному обсязі відповідно до Конституції не колись, а зараз.

Виправити цю абсурдну несправедливість дуже просто. Відповідний проект закону вже є. Потрібна лише політична воля Верховної Ради України.

Зокрема, депутати від фракції «Батьківщина» зареєстрували в парламенті законопроект №2698 про відновлення повного обсягу пенсій для працюючих пенсіонерів. Цей законопроект є невідкладним, враховуючи складну соціально-економічну ситуацію, зокрема через підняття тарифів минулого місяця. Проектом закону передбачено відновлення виплати пенсій працюючим пенсіонерам у повному обсязі, що відновить соціальну справедливість.

У результаті – повернення повного обсягу пенсій разом з індексацією заробітних плат та пенсій, враховуючи реальні інфляційні показники, допоможе уникнути такого бажаного для Кремля соціального вибуху.

Іван Крулько, народний депутат від «Батьківщини», голова ВМГО «Батьківщина Молода».

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова