Вадим Івченко: Як стримати зростання цін на соціальні продукти

Понад рік минув з моменту скасування регулювання цін на продовольчі товари та послуги (постанова Уряду від 7 червня 2017 року № 394 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. №1548 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»).

Нагадаю, в тому числі скасували обмеження щодо торговельних надбавок не вище 15% до оптової ціни виробника на 15 груп товарів (борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичина, свинина і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко та ін.). А також скасували граничні рівні рентабельності на виробництво борошна та хліба соціальних сортів, дитячого харчування.

За даними Державної служби статистики України, за рік подорожчали 80% продуктів із соціального асортименту минулого року. Зокрема, морква – на 137%, яйця – на 100%, буряк – на 70%, макарони – на 59%, сало – на 40%, чорний хліб – на 37%, молоко – на 30%, ковбаса та білий хліб – на 28%, вершкове масло та рис – на 27%, яловичина – на 17%, свинина та сметана – на 16%, тушка куряча – на 6%, олія соняшникова, борошно та картопля – на 5%. Щодо заробітної плати то за той таки рік вона зросла лише на 25%, а мінімальна взагалі на 16%.

Отже, передчасне та не виважене рішення влади призвело до ще більшого зубожіння незахищених верств населення. Сьогодні у структурі витрат українських сімей витрати на продукти харчування становлять понад половину сукупного доходу сім’ї. Люди вимушені обирати – поїсти, або сплатити комунальні послуги чи купити одяг! Схаменувшись, уряд почав шукати шляхи для зниження вартості продуктів… І це «команда професіоналів»?!

Зрозуміло, що відбувається це й ще тому, що нинішня команда президента не є незалежною від зовнішнього управління. А для того, щоб отримати черговий транш, можна закрити очі навіть на голодних людей.

На мою думку, є декілька шляхів, які б могли виправити ситуацію. По-перше, повернутись знову до регулювання цін на соціально важливі продовольчі товари та послуги. Але цей шлях недемократичний та забирає можливість у бізнесу на встановлення ціни на свої товари. Та й ефект від цих дій буде нетривалим.

Також можна відновити роботу Державного резерву (включивши до його складу Аграрний фонд та Державну зернову корпорацію). І після його наповнення виходити на ринки з інтервенціями для зниження ціни економічними важелями. Цей шлях є кращим, аніж перший, хоча за свою багаторічну історію Державний резерв уже витратив свій рейтинг довіри, оскільки завжди був пронизаний корупцією.

Третій, і вважаю найкращий шлях, – це розробити та ухвалити державну політику в агропромисловій сфері, яка б містила окремі програми підтримки виробництва соціально важливих продуктів харчування.

Дуже перспективне рішення, але коаліція на чолі з президентом не підуть на такі радикальні кроки. Крім того, впровадження державної аграрної політики та підтримка аграрного виробника є досить тривалим процесом. Влада вже провалила програму підтримки фермерів, на яку на папері виділила один мільярд гривень. І сьогодні в агропромисловий галузі кошти отримують винятково наближені олігархи.

Завдання керівництва країни, особливо в умовах кризи та військових дій, – це захист населення та створення умов для гідного життя. А подорожчання соціальних продуктів харчування, особливо під час зростаючої інфляції, потрібно розглядати як соціальну катастрофу і терміново вживати відповідні кроки для виправлення ситуації.

Вадим Івченко, народний депутат від «Батьківщини»Facebook, 11 вересня 2018р.

 

Календар новин

травень 2025

пнвтсрчтптсбнд
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова