Андрій Сенченко: Щоб вирішити проблеми у Криму, треба повернути його Україні

Єдиний принцип у стосунках з окупованими територіями полягає в тому, що ми маємо зробити все для деокупації наших територій.

Це торкається як окупованих частин Донбасу, так і Криму. У нас для цього немає великого спектру можливостей. Ми розуміємо, що військовий спосіб деокупації буде причиною багатьох жертв.

Нам необхідно укріплювати українську армію, як важливий фактор тиску, адже з беззубою країною ніхто рахуватись не буде. Але поки агресора стримує армія, в атаку має йти українська дипломатія.

В цьому плані необхідний максимальний тиск на державу-агресора. Тобто необхідно підвищувати ціну окупації. Але для того, щоб ми вимагали від наших партнерів підвищувати санкційний тиск на Росію, треба самим не торгувати з ворогом.

На сьогодні перекриття Північнокримського водного каналу — це найбільша проблема окупанта в Криму. Всі інші питання вони можуть вирішити. Газ, електроенергія, логістика постачання товарів — все це в їхніх силах. А ось вода — це проблема, яку вони не розв’яжуть ніколи.

Для цього є лише один спосіб — повернути Крим Україні.

Вибачте, але якщо в Криму висихають кущі, то це ціна окупація. Не треба було окуповувати українську територію.

В цьому плані те, що суспільство починають тестувати щодо можливості повернення постачання води до Криму, означає, що Росія через конкретні сили намагається без відновлення територіальної цілісності України вирішити власну проблему.

На моє глибоке переконання, такі люди мають стати об’єктом увагу українських спецслужб. Тут є очевидні ознаки державної зради. Українські громадяни не можуть допустити цього, адже триває тестування можливості чергової зради. По факту — це спроба остаточно здати Крим.

Нагадаю, що 2014-го сума хабара за те, щоб відкрити постачання в Крим води, сягала 20 млн доларів. Вважаю, що ця сума нині стала набагато більшою. Але радше всього торги ідуть іншого плану. При владі є люди, які мають на території держави-агресора власні інтереси, і вони можуть стати важелем на користь окупанта.

Андрій Сенченко, член політради партії «Батьківщина», лідер Всеукраїнського руху «Сила права»Day.kyiv.ua, 18 липня 2018р.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова