Профільний комітет рекомендуватиме парламенту ухвалити законопроект Юлії Тимошенко щодо зменшення ренти на газ

Комітет з питань податкової та митної політики пропонуватиме Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення, внесений лідером фракції «Батьківщина» Юлією Тимошенко.

«Зниження ренти на видобуток українського газу – це багатофункціональне завдання, оскільки перед нами мета –  унеможливити шантаж з боку РФ через постачання природного газу, а нам потрібна незалежність в системі постачання газу в Україну. Зниження рентної ставки на газ створює дуже сприятливі інвестиційні умови для розвитку газодобувної галузі», – наголосила Юлія Тимошенко на засіданні Комітету.

Лідер «Батьківщини» впевнена, що введення урядом ренти на видобуток газу було великою помилкою, яка може призвести до згортання видобутку вітчизняного газу.

Юлія Тимошенко також не сумнівається, що 70-відсоткова рента на видобуток газу «лягає на плечі населення», оскільки є складовою ціни на газ.

«Рента на видобуток газу лягає важким тягарем на людей, які потерпають від грабіжницьких комунальних тарифів. Мало того, що ми не можемо індексувати зарплати та пенсії… Мало того, що ми сьогодні не дотягнулися з субсидіями до кожної людини… Мало того, що гривня знецінилася в 2,6 рази… Все це призвело до крайнього падіння рівня життя людей», – наголосила вона.

У законопроекті, зокрема, пропонується суттєво зменшити та уніфікувати ренту на видобуток газу: з 70 відсотків до 14 – для глибоких свердловин і 29 – для неглибоких.

Юлія Тимошенко також розкрикувала урядову пропозицію, яка пропонує зменшити рентну ставку для СП, які залучають інвестиції та зберегти 70 відсотків ренти для державних підприємств.

На її думку, це створює нерівні умови для підприємств різної форми власності, що прямо заборонено Конституцією.

«Це створення різниці потенціалів та база для корупції!» – вважає лідер фракції.

Окрім цього, Юлія Тимошенко переконана, що зниження ціни на газ для людей зменшить кількість українців, які потребують субсидій на комунальні послуги та скоротить кількість бюджетних коштів, необхідних для забезпечення виплати субсидій населенню.

«Якщо ми знизимо ціну на газ для людей, нам не треба буде 80 відсоткам населення України виплачувати субсидії, які є приниженням для людей», – зауважила народний депутат.

Законопроект лідера «Батьківщини» також отримав схвальні відгуки більшості членів комітету з питань податкової та митної політики, які наголошували, що проект закону від Тимошенко «пропонує рівні умови», а урядовий – «стимулює банкрутство державних підприємств».

Сьогодні ж  у кулуарах Верховної Ради Юлія Тимошенко повідомила журналістам, що рішення Комітету є «проміжною перемогою» на шляху зменшення тарифів, за що вже півроку наполегливо бореться «Батьківщина».

«Ми боролися на цьому податковому комітеті Верховної Ради за те, щоб знизити цей 70-відсотковий податок на газ власного видобутку і зробити його суттєво меншим», – прокоментувала вона.

Політик додала: «Це означає зниження тарифів і на тепло, і на газ, і на гарячу воду. У нас є всі шанси або на цьому тижні, або на наступному ухвалити цей законопроект і відразу перейти до зниження тарифів».

Так, у цьому питанні Юлія Тимошенко вже заручилася підтримкою Президента та розраховує на підтримку всіх фракцій, окрім проурядового «Народного фронту».

«Депутати вже зрозуміли, що уряд діє безглуздо, непрофесійно, корумповано. І це призвело до шаленого збільшення тарифів для людей. Зараз є шанс цю безглуздість припинити», – резюмувала лідер «Батьківщини».

Як відомо, члени фракції «Батьківщина» сьогодні відвідали засідання Комітету з питань податкової та митної політики, де розглядався проект закону №2835 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення.

Ухвалення парламентом цього закону та зменшення ренти автоматично потягне за собою зменшення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення вже з першого жовтня цього року.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова