Григорій Немиря: Рівень терпіння ЄС щодо імітації українською владою боротьби з корупцією близький до нуля

Заступник Голови партії «Батьківщина», голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря наголосив, що рівень терпіння Європейського Союзу щодо імітації владою України реформ і боротьби з корупцією близький до нуля.

Про це він заявив у п’ятницю, 8 грудня, під час програми «Подробиці тижня» на телеканалі «Інтер».

«Зараз у Брюсселі шоковані тим, що відбулося і відбувається в Україні. На жаль, ця влада вже завдала шкоди. І про це свідчить сам факт того, що почали серйозно говорити про перспективи призупинення безвізового режиму, сам факт, що нам відмовили у наданні третього траншу макрофінансової допомоги ЄС у 600 млн євро, і що вже в абсолютно практичному руслі говорять про посилення попередніх вимог навіть для майбутнього обговорення програми макрофінансової допомоги. Питання, яке зараз ставлять в ЄС, яке ставлять в Україні: а хто за це відповідатиме?» – сказав Григорій Немиря, відповідаючи на запитання, якою може бути реакція ЄС на ситуацію з антикорупційними органами в Україні.

За словами політика, можливість призупинення безвізового режиму зараз обговорюється принаймні на рівні Європейського Парламенту, і це обговорення свідчить про те, що така опція знаходиться на столі.

«Чи ця опція – це перспектива найближчих днів або місяців? Навряд чи. Це скоріше «ядерна кнопка», яку можуть натиснути, якщо українська влада продовжуватиме імпровізувати у своїх намаганнях, як говорять в Брюсселі, «експортувати українську корупцію до країн ЄС». Українська корупція – це найостанніше, що потрібно ЄС», – додав заступник Голови партії «Батьківщина».

«Важко сказати, що стане останньою червоною рискою. Зараз накопичився такий рівень недовіри до обіцянок, до дій керівництва України, зокрема до Президента України, що такою червоною рискою може бути будь-яка нова несподіванка, сюрприз від української влади», – повідомив він.

Проте, як наголосив Григорій Немиря, друга опція є більш загрозливою та більш вірогідною. Вона стосується посилення вимог, які мають бути виконані Україною, для доступу до програм макрофінансової допомоги ЄС. Наразі існує лише готовність ЄС, який відмовився виділяти третій транш у 600 млн євро, розглянути таку нову програму у майбутньому. У цьому випадку доведеться пройти через певну процедуру: всі умови нової програми мають бути затверджені не лише Європейською Комісією, а й Європейським Парламентом, зокрема у двох комітетах – Комітеті з питань торгівлі та Комітеті у закордонних справах, зауважив парламентарій.

Окрім того, Григорій Немиря наголосив, що «рівень терпіння до чергових імпровізацій керівництва України, імітації боротьби з корупцією фактично вже близький до нуля».

«Будь-який, навіть маленький, крок у зворотному напрямку може активувати механізм призупинення безвізового режиму. Можу чітко сказати, що зростає втома ЄС від керівництва України, а не від України. І зростає втома народу України від керівництва України всередині країни», – підсумував він.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова