Альона Шкрум: Президент посилює свою вертикаль для перемоги на виборах

Президент України Петро Порошенко через внесення змін до чинного законодавства України щодо проходження державної служби намагається посилити свої повноваження, вибудувати вертикаль влади і забезпечити таким чином власну перемогу на майбутніх виборах глави держави.

Так народний депутат від «Батьківщини» Альона Шкрум прокоментувала ухвалення проекту закону №7126 «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби».

Політик наголосила: цей документ суперечить тому, що напередодні заявляв президент Петро Порошенко щодо реформи державної служби, яка мала б «забезпечити нову якість державної служби відповідно до кращих європейських практик, зробити державну службу політично неупередженою на благо суспільства».

«Президент цією реформою хвалився на весь світ. Він отримав гроші від міжнародних організацій на реформу державного управління, яку зараз повернули до часів Януковича. Насправді, вона є  навіть гіршою, тому що за часів Януковича була хоч якась рамка регулювання. Це означає, що тепер не буде навіть тих конкурсів, які були. Тепер люди навіть не знатимуть, що відбувається конкурс на ту чи іншу вакансію», – обурилася Альона Шкрум.

За її словами, цей документ суперечить не лише вимогам Закону України «Про державну службу», але і принципу політичної неупередженості державних службовців і неможливості найвищої категорії державних службовців бути членами політичних партій і керувати на місцях осередками політичних партій. Законопроект також суперечить ухваленій урядом стратегії державного управління та стратегії національної безпеки країни, додала вона.

«Цим законом, на жаль, передбачається повністю «вивести» із державної служби керівників місцевих державних адміністрацій, їхніх заступників і перших заступників. Тепер вони знову можуть бути членами політичних партій, балотуватись на вибори, поєднувати законодавчу та виконавчу гілки влади, очолювати політичні фракції на місцях в місцевих радах. Тепер вони фактично будуть політиками і керувати політичною діяльністю», – зауважила народний депутат.

Політик пояснила, що таким чином відповідний законопроект знищує «політичну неупередженість», відповідно до якої не можна було суміщати посаду державного службовця найвищого рівня (наприклад, губернатора) із посадою, наприклад, депутата місцевої ради.

«Питання: Навіщо? Відповідь проста – на вибори! Відбувається посилення вертикалі президента та його повноважень. Голова держави і так вже узурпував усе, що зміг. І тепер він вибудовує свою вертикаль і ресурс на виборах, де жоден інший кандидат не зможе пройти. Їм потрібен адмінресурс, але їм не треба європейських процедур і неупередженості», – підсумувала Альона Шкрум.

Зауважимо, що «Батьківщина» виступила проти ухвалення законопроекту  №7126 «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби».

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова