Григорій Немиря закликав до невідкладної ратифікації Римського статуту

Голова Комітету ВРУ з прав людини, заступник Голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря наголосив на нагальній необхідності для України ратифікувати Римський статут та приєднатися до Міжнародного кримінального суду (МКС).

Про це він заявив сьогодні у Брюсселі під час спільного засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та підкомітету Європарламенту з прав людини.

«Україна взяла на себе зобов’язання ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, однак питання ратифікації було відкладено до середини 2019 року. Заручники та люди, які постраждали від порушень прав і свобод людини під час військового конфлікту на Сході та анексії Криму, чекають на активні дії від нас», – сказав Григорій Немиря.

За його словами, Україна могла не зволікати, а ратифікувати Римський статут вже наступного року,  і відкрити тим самим шлях до приєднання нашої держави до Міжнародного кримінального суду.

«Це стало б сильним аргументом у боротьбі з агресією Росії проти нашої держави», – зауважив політик.

Голова Комітету ВРУ з прав людини  також нагадав, що ратифікація Римського статуту – це одне із зобов’язань нашої держави згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, та зауважив, що  в українському законодавстві немає поняття злочинів, які розглядаються МКС (злочини геноциду, злочини проти людяності, військові злочини та злочини агресії).

Зазначимо, що Римський статут МКС набув чинності 1 липня 2002 року, тим самим ввів у дію юрисдикцію МКС. До злочинів, які розглядає МКС, належать геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. Після ратифікації Римського статуту Україною Міжнародний Кримінальний Суд володітиме юрисдикцією по притягненню до відповідальності осіб, які вчинили найжорстокіші порушення прав людини та гуманітарного права на території держави або по відношенню до громадянина цієї держави.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова