Олексій Рябчин: Це не реформи, а вакханалія влади

Про перспективи ухвалення пенсійної реформи та голосування у ВРУ за судову реформу в ефірі радіо «Голос столиці» розповів народний депутат від «Батьківщини» Олексій Рябчин.

В четвер, за підрахунками Гройсмана, може розглядатись пенсійна реформа. Наскільки це реально, враховуючи понад дві тисячі правок?

— Я і фракція «Батьківщина» не вважаємо, що ці законопроекти, які пов’язані з пенсіями, реформою. Про це неодноразово заявляла Юлія Тимошенко.

З чого вони складаються? Перше — індексація пенсій, друге — осучаснення пенсій, третє — це прибрати податок на пенсії працюючих пенсіонерів. Ці три речі можна робити і без цього закону, тобто це взагалі не реформа, це здоровий глузд. Уряд Тимошенко кожного березня осучаснював пенсії, індексував їх і не було жодних питань. Два роки тому наш законопроект зареєстрований про скасування податку на пенсії працюючих пенсіонерів. Його не голосували і не ставили на голосування.

До речі, це взагалі, я вважаю, що коаліція визнає свої помилки, тому що саме коаліція у бюджеті 2014-го року запровадила цей податок на пенсії працюючих пенсіонерів, а зараз розказують, які вони реформатори, що це прибирають, тобто ці три речі я не вважаю реформою. І четверте, що є у всіх законопроектах — це зміни, я називаю це так — зміни з нарахування пенсій.

Це збільшення страхового стажу, речі пов’язані з трудовим стажем і речі, пов’язані з тим, які категорії людей потрапляють під ці зміни. Це б я назвав змінами, але жодним чином не реформами. Чому кажуть про зв’язок цих змін з МВФ? Дуже просто. тому що МВФ вимагає, щоб чотири роки наш дефіцит Пенсійного фонду не збільшувався, ніж він є зараз, тобто у нас дуже великий дефіцит Пенсійного фонду і треба взагалі змінювати систему, вводити накопичувальні пенсії. І якщо навіть і цей законопроект буде проголосований, можливо, пенсіонери, які вже зараз ідуть на пенсії і які вже є пенсіонерами, вони отримають більше грошей.

У нас питання до нашого з вами покоління, тим людям, якім по 30, по 40 років, питання наших пенсій залишаються відкритими, і ці законопроекти взагалі не вирішують його, що робити з майбутніми поколіннями і нашим поколінням, які в нас будуть пенсії. Саме тому будемо боротись за те, щоби, по-перше, не погіршувався стан пенсій, а тільки покращувався. Але я не знаю, що буде з цим законопроектом і коли він буде розглядатись.

Що стосується судової реформи, вся ця вакханалія з правками, яку ви бачите, взагалі-то повинні розглядатись на комітеті ці всі речі, в зал виносяться тільки політичні питання, наприклад, в реформі освіти була не менша кількість правок, навіть в декілька разів більше, якщо порахувати по коефіцієнту правок на кількість сторінок. Однак в зал ВР було винесено тільки два питання — мова і заробітна плата вчителям. Всі інші професійно комітет розглянув і комітет розглядав його майже рік. Зараз ми бачимо, що тільки місяць попрацював комітет, неможливо за місяць фізично кожну правку розглянути.

І саме через те, що є забаганка президента взяти під контроль нашу судову систему, відбуваються такі речі. І наостанок. Сьогодні всі бачили нашу судову систему, коли в минулому міністр Абромавічус програв суд пану Кононенко. Тепер Абромавічус повинен вибачитись за те, що його змушували робити ці речі «смотрящі» президента. В цьому вся наша судова система, яку не зміниш цими законами.

Повідомлення від Ірини з Києва: «Так при Тимошенко не було війни, могла б і тоді реформу провести». Чому при перебуванні Тимошенко на посаді прем’єра не було реформ?

— Шановна пані Ірино, якщо ви згадаєте часи, коли була прем’єром Тимошенко, і порахуєте у доларовому еквіваленті ті пенсії, які платились тоді, і ті пенсії, які платяться зараз, це буде відповіддю на ваше запитання.

До того, як я вже казав, при Тимошенко пенсії і індексувались, і осучаснювались кожного року. Не треба було для цього ухвалювати якісь законопроекти, треба просто мати політичну волю і бажання, щоби люди і громадяни жили краще, а коли у нас рівень інфляції зашкалює, а люди на базарі в січні купували курятину, курячі грудки за 60 гривень, а зараз вони йдуть і купують за 110, а пенсії не перерахували, зарплати не підвищили, от і відповідь на ваше запитання.

Треба просто любити людей і дбати про них, а не думати про МВФ.

Голос Столицы, 29 вересня 2017р.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова