Олександра Кужель: «Батьківщина» хоче ухвалювати якісні закони, за які не соромно буде перед народом України

Причина повільного розгляду урядових та президентських законопроектів полягає в страшенній непрофесійності і низькій якості поданих документів.

Таку думку в ефірі телеканалу «Прямий» висловила народний депутат «Батьківщини» Олександра Кужель.

«Якщо президент вніс таку так звану судову реформу, яка потребувала доопрацювання у вигляді майже 5 тисяч депутатських поправок, то це не проблема сесійної зали, а низька якість законотворчої роботи Адміністрації глави держави та Кабміну», – сказала вона.

За словами Олександри Кужель, зміни до кодексів і пенсійного законодавства торкаються кожного українця, тому депутати «Батьківщини» відповідально ставляться до роботи над цими законопроектами.

«Ми хочемо ухвалювати якісні закони, за які нам не соромно буде відповідати перед народом України», – зазначила  вона, коментуючи закиди так званої коаліції щодо нібито затягування розгляду законопроектів.

Коментуючи так звану пенсійну реформу, Олександра Кужель наголосила на тому, що завдяки наполегливості «Батьківщини» вдалось відстояти декілька важливих позицій.

«Ми відстояли позицію щодо встановлення пенсії шахтарям незалежно від місця їхньої останньої роботи. Нам вдалось домогтись збільшення розміру пенсій для жителів гірських населених пунктів на 20 % без прив’язки до прожиткового мінімуму. Ми відвоювали для підприємців дуже серйозні питання зарахування до страхового стажу всіх років ведення підприємницької діяльності, зарахування до страхового стажу проходження військової служби, перебування у декретній  відпустці та відпустці для догляду за дитиною, навчання у вишах», –  пояснила народний депутат від «Батьківщини».

Водночас, Олександра Кужель повідомила, що є декілька принципових моментів, без урахування яких підтримка законопроекту буде неможливою .

«Але є три принципових правки, які я особисто не буду знімати за жодних обставин і не погоджусь на будь-які компроміси. Перше: це питання зниження коефіцієнту оцінки трудового стажу з 1 ,35 до 1, підміна якого приведе до суттєвого зниження розміру пенсій. Друге: це питання індексації. Не можна індексувати 50% від фактичної інфляції, наша вимога – 100%. Третій принциповий момент: яка повинна бути мінімальна пенсія. В наших правках передбачається, що вона не може бути менше мінімальної зарплати, а прожитковий мінімум повинен не встановлюватися Мінфіном у розмірі 1700 грн., а бути фактичним, що на сьогодні складає 2562 грн.» – роз’яснила депутат.

Також парламентар зазначила що законопроект №6614 жодним чином не є реформою, а звичайним засобом для зменшення дефіциту Пенсійного фонду.

«Ніщо не заважає уряду прямо зараз, без жодних голосувань, провести осучаснення та індексацію пенсій згідно з чинними законами без підвищення пенсійного віку та фактичного зменшення пенсій для майбутніх пенсіонерів. Це його обов’язок, який він не виконує на протязі 4 років», – підсумувала Олександра Кужель.

Як вже повідомлялося, лідер фракції Юлія Тимошенко заявила, що «Батьківщина» категорично не буде голосувати за так звану пенсійну реформу.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова