Альона Шкрум: Зараз ми намагаємось пробудити реформу державного управління

Заступник державного секретаря КМУ Тетяна Ковтун дуже надихаюче презентувала для Professional Government Association of Ukraine – formerly PGI реформу уряду та так звані «реформаторські кадри» для 10 перших міністерств.

Презентувала замість міністра Олександра Саєнка, який, на жаль, запізнився вже на 1 годину 15 хвилин. І це, мушу зазначити, не сприяє взаємоповазі та не мотивує професіоналів з різних організацій приходити на такі зустрічі й долучатися до допомоги уряду у впровадженні реформ.

PGA – це організація, що 3 роки тому дала мені квиток у велику політику та об’єднує велику кількість українців-випускників іноземних ВНЗ та програм.

На запитання Тетяни Ковтун, хто ще готовий потенційно йти на державну службу та працювати в державних структурах, з 50 людей десь третина піднімає руки.

18740428_10156253098079358_8702939531196608577_n

Навіть при цьому величезному розчаруванні у реформах та урядовцях молоді професіонали все ще не втрачають надії та приходять на такі зустрічі. Вони готові часто, навіть на громадських засадах, допомагати країні!

Але іх дедалі менше у кімнатах.

І протягом 3 років я бачу, як вони встають, йдуть, виїжджають за кордон, опускають руки, не хочуть більше навіть чути про псевдореформи і обіцянки.

Втратити таких людей – це втратити майбутнє країни.

***

Реформа державного управління, про яку сьогодні говоримо, «спала» майже рік. Наразі ми всі намагаємося спільними зусиллями її пробудити. Наразі говоримо про ідею нових «агентів змін» на державній службі.

Ідея не запрацювала рік тому: конкурси провалилися, звільнень та скорочення службовців майже не відбулося, уряду не вдалося відновити довіру до служби та залучити достатньо професіоналів на ті мінімальні зарплати, що лишилися та на старі функції, які не дають можливості працювати на результат.

Зараз під тиском ЄС – спроба номер 2.

Міністр обіцяє 1000 нових реформаторських посад у 10 міністерствах із середніми зарплатами (за допомогою ЄС) – на рівні 40 тис. грн вже цього року.

Мінус одразу – замість скорочення штату державних службовців іхня кількість зросте на 1000 осіб!

Інший мінус – вони працюватимуть паралельно зі старими структурами. Як? Не зрозуміло.

ЄС вимагає прозорий конкурс для цих посад для відновлення довіри у владу та службу.

Мій прогноз – з 1000 посад 80% займуть старі державні службовці, що й наразі працюють у цих самих міністерствах.

Чому? Бо реформа не працює «на половину».

Бо занадто багато політичних «підземних» течій і занадто мало бажання змін у політичної еліти.

І ми переконалися у цьому протягом останніх 3 років.

Утім, Тетяна тут дуже відверта та не боїться визнавати проблеми у цьому амбітному плані.

Іх і будемо намагатися виправити наступні декілька місяців разов з PGA та іншими громадськими організаціями.

Альона Шкрум, народний депутат від «Батьківщини», Facebook, 30 травня 2017р.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова