Сергій Соболєв: НКРЕКП – повністю залежний орган, який працює на користь олігархів

НКРЕКП є незаконним, неконституційним органом, який повністю залежить від президента та олігархів.

Про це заявив перший заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв під час звіту голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитра Вовка сьогодні в парламенті.

«НКРЕКП є незаконним, неконституційним органом, оскільки, відповідно до Конституції України, у президента немає повноважень призначати представників незалежних регуляторів. То на якій підставі взагалі існує цей орган?» – звернув увагу парламентар.

Сергій Соболєв закликав Дмитра Вовка прийти до Верховної Ради із зовсім іншим звітом.

«Прийдіть до парламенту і розкажіть, скільки грошей отримали від незаконних рішень НКРЕКП Ахметов, Фірташ та інші власники обленерго. Розкажіть, яким чином тепер громадяни України за те, що ви лобіюєте інтереси олігархів, змушені сплачувати додатковий тариф на кожен кубометр газу та кожен кіловат електроенергії. І найголовніше – хто це все покриває?» – запропонував представник «Батьківщини».

Він також обурився, що НКРЕКП ухвалила рішення, за яким «дозволила Ахметову завозити з території ОРДЛО на територію України крадене вугілля, за яке сплачували бойовикам кров’ю наших громадян». Як зазначив політик, це дало змогу на кожній тонні вугілля красти у громадян та у держави Україна  від 1,5 до 2 тис. грн.

Сергій Соболєв також повідомив, що зазначене рішення комісії завізував Мін’юст, про що не міг не знати прем’єр-міністр України.

«Як вас можна назвати незалежним регулятором, якщо схема «Роттердам+» дала можливість Ахметову заробити, згідно з оцінками експертів, від 10 до 12 млрд грн? Ця схема дозволила незаконно завозити сюди вугілля з ОРДЛО, але повідомлялось, що його завозили з-за кордону», – звернувся парламентар до голови НКРЕКП.

Сергій Соболєв також запитав Дмитра Вовка: «Як вас можна назвати незалежним регулятором, якщо ви для Ахметова та інших власників обленерго встановили підключення до електромереж для промислових підприємств у шість разів більше, ніж це було до вас?»

«Як вас можна назвати незалежним, якщо ви встановлюєте тариф для населення, фактично розбивши його на два тарифи? Це призводить до збільшення вартості послуг! Ви ж працюєте на користь Фірташа – скажіть про це», – обурився народний депутат.

Сергій Соболєв також наголосив, що у парламенті зареєстровані законопроекти №6073 та №6073-1, ухвалення яких дозволить започаткувати процес створення насправді незалежних регуляторів.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова