«Батьківщина» має пропозиції щодо внесення змін до Конституції, – Іван Крулько

«Батьківщина» підтримує реформу децентралізації, однак має важливі пропозиції до законопроекту щодо внесення змін до Конституції та буде наполягати на їх розгляді та прийнятті Верховною Радою.

Про це сьогодні повідомив член фракції Іван Крулько в ефірі телеканалу «Рада».

«Питання змін до Конституції – це дуже складна тема, навколо якої є багато спекуляцій. Однак, насправді потрібно внести кілька точкових змін до внесеного президентом законопроекту, щоб з’явився компроміс у Верховній Раді», – сказав він.

За словами Крулька, є кілька принципових позицій, які можна було б вирішити уже зараз. Перша стосується повноважень префектів, тобто здійснення ними виконавчої влади у районах та областях.

Депутат від «Батьківщини» зазначив, що у запропонованих змінах до Конституції також знімається можливість рад висловити недовіру префекту. Хоча, як він уточнив, зараз таку недовіру ради можуть висловити голові адміністрації.

«Також дискусійним є питання щодо зупинення президентом повноважень відповідної ради. Очевидно, що потрібно виписати виключні дві підстави, коли він матиме таке право: якщо питання стосується національної безпеки та територіальної цілісності», – наголосив Іван Крулько.

На його переконання, якщо проблемні питання будуть узгоджені, у депутатів зникнуть будь-які перестороги, що президент бере на себе додаткові повноваження.

«Але я скажу загалом, що децентралізацію потрібно здійснювати. Необхідно передавати владу громадам, щоб виконавчі комітети могли її реально реалізовувати. Не ті, кого з Києва призначать, а ті, кого обере народ. Це буде набагато ефективніша формула управління Україною, яка вже себе добре зарекомендувала у країнах ЄС», – вважає народний депутат.

 

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова