Тетяна Меліхова: Комісія Київради погодила повноваження районних рад

Комісія Київради з питань місцевого самоврядування з третьої спроби затвердила зміни до проекту рішення «Про управління районними радами» (щодо утворення в Києві 10 районних рад), який був прийнятий за основу місяць тому.

Про це повідомила голова фракції «Батьківщина» в Київраді Тетяна Меліхова на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні відповідно до запропонованих правок, комісія погодила зменшення складу депутатського корпусу районних рад, з 46/54 депутатів в залежності від кількості населення в районі до 40/50. Я не проти такої правки. Крім того, комісія погодила «Повноваження районних у м. Києві рад», – написала вона.

Меліхова також нагадала, що проект рішення «Про управління районними радами» був прийнятий за основу на засіданні Київради від 2 червня 2015 року.

Відтоді зміни до цього проекту, за її словами, двічі вносилися на розгляд комісії з питань місцевого самоврядування, проте обидва попередні рази засідання комісії не відбувалося через відсутність кворуму.

Також на комісії обговорювалися пропозиції проводити вибори депутатів до районних рад виключно за мажоритарною системою. Відповідні правки не пройшли погодження комісії.

«Я проти проведення виборів до районних рад тільки за мажоритарною системою, оскільки, по-перше, сьогодні існує законодавство зі змішаною системою виборів: половина за мажоритарною, а половина – за списками, а тому видумувати щось інше, не маючи законодавчої ініціативи, не маємо права. По-друге, мажоритарна система залишає місце для підкупу виборців. І по-третє, діяльність депутата висунутого партією, контролюватиметься з двох сторін: зі сторони виборців і зі сторони партії. Від того, як працюватиме депутат, обраний за партійними списками, залежить репутація і рейтинг політичної сили – він її підніме чи може остаточно втопити», – вважає депутат Київради.

За її словами, оскільки проект рішення пройшов погодження профільної комісії, це дає підставу внести його на розгляд депутатського корпусу вже на найближчу сесію Київради.

Тетяна Меліхова також зазначила, що «районні ради – це осередки самоврядування, де громада зможе сама вирішувати ті повсякденні проблеми, що найбільше турбують киян, наприклад, озеленення районів, наведення порядку у дворах, демонтаж МАФів, ремонти у під’їздах, встановлення баків для роздільного сміття районах».

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова