Київрада розгляне пропозицію «Батьківщини» щодо відтермінування Закону про створення ОСББ

Комісія Київради з питань ЖКГ підтримала ініційоване фракцією «Батьківщини» у Київраді питання «Про звернення Київради до Президента України, ВРУ та Кабміну щодо відтермінування введення в дію Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Про це повідомила секретар депутатської фракції Тетяна Меліхова.

Як відомо, з 1 липня 2015 року набрав чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

«Основною причиною відповідного звернення є прохання самих киян відтермінувати введення в дію деяких пунктів закону, адже вони не готові ні до утворення ОСББ, ні до обрання управителя будинку. Не останньою причиною такого стану речей є слабка роз’яснювальна робота серед киян щодо дії норм цього закону», – пояснила Меліхова.

Відповідно до закону, якщо протягом року – з дати набрання його чинності (до 1 липня 2016 року) – співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створять ОСББ, не приймуть рішення про форму управління багатоквартирним будинком, то управління цим будинком здійснюватиметься управителем, який буде призначений на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради.

«Орган місцевого самоврядування визначатиме чи залишити для управління багатоквартирним будинком ЖЕД чи віддати повноваження приватному управителю. При цьому, на сьогодні відсутній затверджений порядок відбору управителя будинку, у якому були б прописані чіткі критерії та вимоги до людини, яка має право претендувати на посаду управителя будинку», – зауважила Тетяна Меліхова.

За її словами, люди скаржаться, що при оформлені документів на створення ОСББ виникають значні труднощі, адже у Києві не проінвентаризовані землі (нікому не відомі межі земельних ділянок, які закріплені за тим чи іншим будинком).

Також невідомо, що саме має входити у вартість послуг утримання будинку, на якій підставі формується ціна послуг.

«При цьому розірвати в майбутньому договір про надання послуг буде вкрай складно, оскільки стороною договору будуть не самі власники квартир, а певний управитель, призначений органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок, і тільки він зможе почати процес відмови від послуг управляючої компанії», – роз’яснила секретар фракції «Батьківщина» в Київраді.

Тетяна Меліхова також вважає, що кияни мають рацію у своїх пересторогах, адже, ухваливши цей Закон, держава зі свого боку не привела у відповідність до нього низку нормативно-правових актів України.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова