На Чернігівщині завдяки депутатові від «Батьківщини» зростуть місцеві бюджети

Завдяки ініціативі депутата Чернігівської обласної ради від ВО «Батьківщина» Володимира Селянського бюджети сіл і селищ Коропського району поповняться значними сумами. Це стане можливим після укладення договорів оренди на землю, яку наразі безоплатно використовують сільгосппідприємства.

селянський1«Коли я їздив на сільські сходи, то почув, що в багатьох селах фермери користуються землею, але не сплачують жодних коштів за оренду, бо власники паїв давно померли. Тим часом у місцевих бюджетах грошей зовсім немає», – цитує Володимира Селянського прес-служба Чернігівського обласного партійного осередку.

За словами «батьківщинівця», у Коропському районі близько 3800 га землі використовуються безкоштовно, а це могло б принести району близько 5 млн грн.

«Єдиний вихід – зробити так, щоб селищна рада уклала угоди про охорону спадщини, і тоді, доки земля не буде переоформлена на нового власника, орендна плата надходитиме в місцеві бюджети», – говорить Володимир Селянський.

Він повідомив, що нещодавно в смт Понорниця селищна рада проголосувала за підвищення ставки за оренду землі спочатку до 3%, а потім – до 7%.

«Це зробити було непросто, адже є депутати-фермери, які проти таких рішень. Тому першого разу проголосували за 3%, але після того, як я зібрав підписи депутатів та ініціював позачергову сесію селищної ради, вдалося домовитися про збільшення орендної плати. Тепер селищний бюджет отримуватиме 230 тис. грн. на рік за оренду 130 га землі», – зазначає депутат від «Батьківщини».

Завдяки наполегливості Володимира Селянського власники паїв також отримуватимуть більше від орендарів.

«Ми домоглися, щоб збільшити орендну ставку з 3% до 5%. Ці гроші одержуватимуть селяни-землевласники. Найближчим часом порушуватимемо питання про доведення цього показника до 7%», – зауважує «батьківщинівець».

За його словами, щоб у Коропському районі надходження від оренди землі збільшилися на 5 млн. грн., сільським та селищним радам необхідно здійснити ревізію ріллі, власники якої досі не заявили про себе.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова