«Батьківщина» в Київраді обурена тим, що депутати не відновили райради в столиці

Київрада взяла за основу проект рішення «Про управління районами міста Києва» (щодо утворення в Києві 10 районних рад). «За» проголосувало лише 84 депутати Київради.

Про це повідомила ініціатор проекту рішення, голова фракції «Батьківщина» у Київраді Тетяна Меліхова.

«84 голоси за основу проекту рішення – це заговорювання питання. Коли тепер Київрада повернеться до розгляду цього питання – не відомо. І чи взагалі саме ця Київрада відновлюватиме райради – теж не відомо. Адже до перевиборів Київради залишилося 4 місяці», – зауважила вона.

За словами Меліхової, фракція більшості в Київраді «УДАР-Солідарність», яка 2010 року голосувала за ліквідацію районних рад, «сьогодні теж не готова ділитися повноваженнями – це і є їх результат голосування».

Проголосованим за основу проектом рішення передбачено утворити в місті Києві районні ради (Голосіївську, Дарницьку, Деснянську, Дніпровську, Оболонську, Печерську, Подільську, Святошинську, Солом′янську, Шевченківську) та встановити, що управління районами в місті Києві здійснюється саме районними радами.

«Передача райрадам функцій управління районами Києва – це і є децентралізація влади, яка є державною стратегією України. Тому цей пункт не викликає протиріч. Проте, на переконання деяких депутатів для того, щоб робота райрад стала ефективною, вони повинні мати свої виконавчі комітети. А для цього потрібно на законодавчому рівні ліквідувати районні адміністрації, які підпорядковуються КМДА», – пояснила голова фракції в Київраді.

Окрім того, Меліхова повідомила, що «предметом спорів також став пункт про кількість депутатів райрад, зокрема деякі депутати пропонують зменшити цю кількість».

«Усі ці зауваження та пропозиції до проекту надалі обговорюватимуться на профільній комісії Київради», – зауважила вона.

Крім того, Меліхова нагадала, що депутати райрад, як і депутати Київради, не отримують зарплат, для їхньої діяльності не передбачені кабінети і автомобілі, вони не мають оплачуваних помічників і консультантів.

«Фракція «Батьківщина» була єдиною в Київраді, яка не голосувала за ліквідацію районних рад у 2010 році. Наша фракція одразу ще з 2010 року розпочала роботу з їх відновлення. Саме за ініціативи «Батьківщини» був підготовлений проект рішення про утворення райрад. Профільна комісія Київради з питань самоврядування взяла до розгляду відповідний проект рішення майже рік тому (ще у червні 2014 року). Це питання неодноразово розглядалося комісію, доопрацьовувалося, доповнювалося і ось, майже через рік нарешті було внесено до порядку денного засідання Київради, де депутатська більшість «УДАР-Солідарність» його не підтримала», – підсумувала Тетяна Меліхова.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова