«Батьківщина» виступає за стримування інфляції

Фракція «Батьківщина» підтримала ухвалення в першому читанні законопроекту, основна мета якого – стримування інфляції.

Як повідомив заступник Голови фракції Сергій Соболєв, законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо розбудови інституційної спроможності Нацбанку (№2743) зобов’язує Національний банк надавати прогнозні показники при складанні держбюджету.

Також під час обговорення зазначеного законопроекту напередодні у парламенті депутат від «Батьківщини» заявив, що його ухвалення дозволить уникнути таких явищ як неконтрольована емісія, неконтрольований друк грошей та зростання цін.

«Я розумію, що будь-який уряд хоче залазити в кишеню Національному банку й далі диктувати свої умови. Цей законопроект регулює положення, за яким без висновків Національного банку ми взагалі не можемо приступати до розгляду проекту Державного бюджету на наступний рік», – пояснив народний депутат.

Він також додав, що ухвалення зазначеного закону сприятиме стабільності національної грошової одиниці.

У пояснювальній записці до законопроекту, зокрема, зазначається:

– для законодавчого закріплення фінансової незалежності Національного банку передбачається внесення змін до Бюджетного кодексу України в частині скасування вимог щодо необхідності включення до прогнозу Державного бюджету України на наступні за плановим два бюджетні періоди показників валютно-курсової політики, наданих Національним банком України, а також скасування відповідних положень статті 33 щодо використання при складанні проекту закону про Державний бюджет України відповідної інформації, наданої Національним банком.

– пропонується внести зміни до статті 45 названого Кодексу та встановити, що частина прибутку до розподілу Національного банку визначається та перераховується до Державного бюджету після підтвердження зовнішнім аудитом та затвердження Радою Національного банку України річної фінансової звітності та формування Національним банком резервів у порядку та розмірах, визначених Законом України «Про Національний банк України».

Такі зміни застосовуватимуться, починаючи зі складання проекту Державного бюджету України на 2016 рік.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова