Тетяна Меліхова: «Батьківщина» обурена підвищенням податку для автогаражних кооперативів у столиці

Київрада відмовилися розглянути проект рішення, ініційований депутатами ВО «Батьківщина» у Київраді, який би повернув користувачам автогаражних кооперативів та автостоянок плату за користування землею до їхньої реальної платоспроможності: до 0,1% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Це викликало обурення у фракції, повідомила прес-служба секретаря фракції «Батьківщина» у Київраді Тетяни Меліхової.

Зокрема, йдеться про проект рішення Київради «Про внесення змін у рішення Київської міської ради від 23 червня 2011 року № 242/5629 щодо встановлення місцевих податків і зборів у місті Києві (у редакції рішення Київської міської ради від 28 січня 2015 року №58/923)», ініціаторами якого є депутати від «Батьківщини» Тетяна Меліхова та Сергій Падалій.

«Нам намагаються нав’язати думку, що ініціювати зміни до відповідного рішення може тільки КМДА, тому наразі розгляд зазначеного питання за ініціативи депутатів фракції «Батьківщина» є проблематичним. Як на мене, все це збільшення плати впроваджене для того, щоб вичавити гаражні кооперативи із земель, які вони використовують, а згодом – продати ці землі під будівництво», – переконана Тетяна Меліхова.

Нагадаємо, рішенням Київради від 23 червня 2011 року № 242/5629 щодо встановлення місцевих податків і зборів в місті Києві затверджено Положення про плату оренди.

На підставі цього Положення автогаражні кооперативи та автостоянки мають сплачувати з 1 січня 2016 року податок на землю замість 0,03%, як це було у 2015 році, 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Водночас, відповідно до пункту 5.3.38 Положення, дачно-будівельні товариства, садові дачні будинки фізичних осіб платитимуть податок 0,1%.

«Зростання плати за землю у 100 разів є нереальною для сплати, це викликало масове обурення користувачів автогаражних кооперативів та автостоянок. До мене як до депутата Київради тільки за один прийом громадян прийшло відразу кілька голів гаражних кооперативів і принесли сотні підписів користувачів з однією і тією ж скаргою: люди не заробляють стільки, скільки від них вимагають викласти за користування землею під гаражами. А внесені 2015 року зміни в Положення є помилкою несумісною з реальним життям і реальними людьми», – обурилася депутат Київради від «Батьківщини».

Враховуючи численні звернення до мера Києва та депутатів Київради, був підготовлений зазначений проект рішення, який передбачає виправлення цієї помилки.

А саме – внесення змін у додаток № 3 до рішення Київради від 23 червня 2011 року № 242/5629 «Про встановлення місцевих податків і зборів в м. Києві».

У новій редакції до пункту 5.3.3.8 Положення про плату за землю в місті Києві додаються слова: «автогаражними кооперативами та автостоянками» з коефіцієнтом плати за землю 0,1% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова