«Батьківщина» докладатиме усіх зусиль для відновлення історичної справедливості щодо кримських татар

Про Річницю депортації кримських татар з історичної Батьківщини до Середньої Азії, – заява партії.

Сьогодні виповнюється 71 рік з того дня, як у 1944 році за рішенням Сталіна почалося примусове вивезення кримських татар до пустельних районів Середньої Азії.

В довгому ланцюгу злочинів радянської влади проти людяності ця подія займає особливе місце.

Так само, як і у випадку з Голодомором, мета злочину полягала у зміні національного складу населення на визначеній території, щоб звільнити її простір для заселення представниками російського етносу. З цією ж метою у червні 1944 було депортовано кримських вірмен, болгар та греків.

Лише за офіційними даними було вивезено 183 155 осіб кримськотатарської національності. Демобілізованих з фронту кримських татар та представників інших депортованих з Криму народів – бійців Червоної Армії – у 1945 році відправляли на спецпоселення безпосередньо з місць дислокації їхніх частин.

Тільки в 1989 році Верховна Рада СРСР визнала депортацію незаконною і злочинною.

Проте ні СРСР, ні його правонаступник – Російська Федерація – не вжили заходів щодо розслідування цих злочинів та притягнення до покарання винних у них осіб.

Зараз, внаслідок окупації та анексії Криму Російською Федерацією, кримські татари знову опинилися перед загрозою силового видалення зі своєї історичної Батьківщини.

Внаслідок прямих переслідувань та створення нестерпних умов існування з Криму протягом останнього року виїхало понад 10 000 кримських татар.

Активісти кримсько-татарського руху зазнають переслідувань, арештів та погроз. Є випадки вбивств кримських татар. Син лідера кримсько-татрської спільноти Мустафи Джамілєва, Хайсер Джамілєв перебуває у російський в’язниці. Його перетворено на заручника, немов у середньовіччі.

Висловлюючи свою солідарність з кримсько-татарським народом, з почуттям щирої вдячності за його внесок у розвиток сучасного українського суспільства, партія «Батьківщина» й надалі докладатиме усіх зусиль для відновлення історичної справедливості щодо кримських татар, захисту їх прав у Криму, який неодмінно буде українським.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова