Антикорупційний суд має формуватися українцями, а не закордонними експертами, – Юлія Тимошенко

Судова гілка влади має формуватися українцями, а не невідомими закордонними експертами, адже іноземці не несуть відповідальності перед українським народом. Позбавлення України субʼєктності та частини суверенітету – це порушення Конституції та руйнація державного устрою, а наявність закордонних радників шкодить національним інтересам.

Про це лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко наголосила під час обговорення змін до законопроєкту № 11426 щодо змін до закону «Про Вищий антикорупційний суд» щодо Громадської ради міжнародних експертів.

Вона вважає цей закон антиконституційним і принизливим для України та нагадала зміст поняття суверенітет: «це коли винятково український народ і органи влади України можуть управляти країною в національних інтересах і в інтересах людей».

«Цей законопроєкт про те, що наш внутрішній антикорупційний суд буде формуватися не нами, українцями, не українськими органами влади, а невідомими нам абсолютно міжнародними експертами, які будуть включені в Громадську раду. І ще вони можуть залучати інших  експертів, яких зовсім не знає Україна, для того, щоб їм допомагати працювати. Тобто іноземні громадяни будуть формувати внутрішні судові органи нашої країни», – пояснила лідерка «Батьківщини».

Юлія Тимошенко закликала колег по парламенту голосувати проти антиконституційного закону і вважає це тестом на політичну зрілість та відданість Україні.

«Голосування за цей закон – це тест, хто за суверенітет України, а хто проти суверенітету України. І після того розкажіть про ваш патріотизм, тому що ми зможемо конкретні аргументи навести. Я закликаю всіх патріотів цього залу проголосувати проти цього закону, а не таких сильних патріотів – просто картку витягніть, щоб соромно потім перед поколіннями не було», – наголосила депутатка.

Лідерка «Батьківщини» також пояснила, що цим голосуванням провладна більшість фактично розписується в своїй безпорадності та некомпетентності.

«Де у вас гарантія, що якісь «ноунейми», міжнародні експерти, які невідомо хто нам дав по прізвищах, будуть управляти нашою країною в національних інтересах України? Це абсурдно, принизливо. Ви руйнуєте, по суті, державний устрій країни й робите це посміхаючись, граючись, навіть не беручи на себе відповідальність за те, за що ви голосуєте. Дуже прикро, що після 30 років незалежності у нас така «темрява» в цій Верховній Раді, коли голосують, не читаючи, не дивлячись, не аналізуючи та не маючи ніякої відповідальності перед прийдешніми поколіннями», – обурено наголосила Юлія Тимошенко.

Вона також навела приклад колишнього судді-хабарника Князєва, який у Верховному суді опинився завдяки міжнародним радникам, адже вони формували цю інституцію.

«Згадайте, будь ласка, травень 23-го року, коли Всеволод Князєв взяв хабар в 2,7 мільйона доларів США. Ви знаєте, що цей Князєв був призначений оцими громадськими радами іноземними, звідки вони  нам його принесли і звідки вони взагалі взяли, що це найкраще, що потрібно Україні. У нас що, корупція припинилася, коли Антикорупційний суд сформований за межами України? Мені просто, чесно кажучи, дуже сумно про це взагалі говорити в цій Верховній Раді. Сумно тому, що це не лише Антикорупційний суд формується міжнародними колами, яких ми не знаємо. Ви проголосували, що так формується Конституційний Суд, Вища рада правосуддя, в тому числі і дисциплінарні кваліфікаційні комісії, митниця», – нагадала Юлія Тимошенко, додавши, що не можна здавати національні інтереси в тилу, коли народ захищає країну на фронті.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова