Сергій Соболєв: Резолюції ПАРЄ із засудженням воєнних злочинів рф в Україні – вагомі аргументи для міжнародного трибуналу

Резолюції ПАРЄ із засудженням злочинів рф проти України стануть вагомими аргументами в Міжнародному кримінальному суді, коли спеціальний трибунал судитиме путіна разом з іншими російськими воєнними злочинцями.

Воєнна агресія рф проти України стала панівним питанням осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, а зміст резолюцій вкотре підтверджує той факт, що ПАРЄ є провідною міжнародною організацією.

Заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв повідомив, що окремим найважливішим питанням осінньої сесії ПАРЄ було обговорення ситуації щодо злочинного поводження рф з українськими військовополоненими, цивільними особами, незаконним перевезенням українських дітей.

«Засудження злочинів росії знайшло відображення у фінальній резолюції  Парламентської асамблеї  Ради Європи.  ПАРЄ було засуджено злочини російської федерації стосовно українських військовополонених, розстріли українських військовополонених, знущання, катування їх і які зазнають цивільні особи, які перебувають практично в концентраційних таборах на території рф або тимчасово окупованій українській території. Також було порушено питання незаконності вивезення  29 тисяч українських дітей та територію рф»,  – розповів Сергій Соболєв.

Він переконаний, що ухвалені рішення дають підстави стверджувати, що Міжнародний кримінальний суд тепер має у своїх руках тисячі фактів злочинів росії проти України, які були засвідчені й підтверджені міжнародною спільнотою, Генеральною прокуратурою України.

«Це дає можливість притягати до відповідальності всіх злочинців: від путіна до інших російських посадових осіб, замовників і виконавців злочинів», – підкреслив заступник Голови партії «Батьківщина».

Крім того, політик упевнений у тому, що ухвалені ПАРЄ резолюції відкривають шлях до спеціальної міжнародної інституції – спеціального трибуналу, який розглядатиме злочини, вчинені країною-агресором проти України.

Сергій Соболєв також привернув увагу до важливої резолюції щодо 90-х роковин Голодомору, одностайно ухваленої Асамблеєю, адже міжнародна спільнота визнала, що рф десятиліттями здійснювала геноцид українського народу.

«Практично всі доповідачі підтримали ключові ідеї покарання злочинців і визнали, що російська федерація планувала ці злочини проти України протягом десятиліть. Факти того, що це було і на території України, і на  інших територіях, де масово проживали Українці, а саме: у північному Казахстані, Курщині, Кубані. Це все тільки підтвердження того, що радянський режим практично полював за українцями, карав їх за свободу, сильний дух та протистояння радянщині в ті часи», – зазначив депутат від «Батьківщини».

За його словами, російська агресія стала панівним  питанням цієї сесії Асамблеї, адже навіть при розгляді питання «демократизації в Ірані» «було засвідчено про незаконність постачання іранським урядом зброї масового знищення країні-агресору – росії».

Заступник голови фракції «Батьківщина» переконаний, що ПАРЄ є унікальним майданчиком, «де були ухвалені спеціальні резолюції, які дозволяють відкрити шлях для покарання російських злочинців».

Сергій Соболєв також нагадав, що в роботі сесії ПАРЄ брали участь  46 держав Європи, які знову засвідчили, що «ПАРЄ залишається провідною  організацією, на відміну від таких організацій, як ОБСЄ, ООН, Червоний хрест, які практично бездіяльно дивляться над тим, що відбувається в Україні».

Окрім Сергія Соболєва, в роботі осінньої сесії ПАРЄ взяв участь Сергій Власенко, який також є членом  постійної делегації Верховної Ради України в цій інституції.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова