Депутати Кіровоградської «Батьківщини» стурбовані формуванням місцевих бюджетів

Депутати Кіровоградської міськради від «Батьківщини» вважають, що міський бюджет не витримає навантаження в разі прийняття Верховною Радою чотирьох законопроектів, які лобіює Кабмін.

Про це повідомляє прес-служба Кіровоградської обласної парторганізації ВО «Батьківщина».

За словами лідера фракції ВО «Батьківщина» у міськраді Олександра Цертія, йдеться про брак 135 – 200 мільйонів гривень.

«За відсутності компенсаторів такого розміру витрат із державного бюджету доведеться урізати цілу низку статей міського бюджету», – сказав на прес-конференції Олександр Цертій.

«Батьківщинівець» пояснив, що цього тижня на розгляд парламентарів виносяться чотири законопроекти, що значно погіршують становище місцевих бюджетів українських міст та Кіровограда зокрема. Наприклад, законопроектом № 3629 передбачається зменшення податкових надходжень до місцевих бюджетів через перерозподіл зарахування єдиного податку. Якщо ухвалять закон, місцевий бюджет отримуватиме лише 45% ЄП, 30% перераховуватиметься до обласного бюджету, решта – до держбюджету. Загалом від такого перерозподілу місцеві бюджети втратять більше шести мільярдів гривень.

Законопроект за №3528 передбачає, що на місцеві бюджети упаде тягар фінансування низки соціальних пільг. Законопроект де-факто порушує Конституцію України, якою передбачається фінансування державою таких рішень у повному обсязі. По суті, проект №3528 перекладе фінансування пільговиків на міський бюджет.

Законопроект №3629 передбачає, що практично всі компенсаційні виплати за пільги (зв’язок, проїзд та інші) також ляжуть на місцеві бюджети, хоча раніше фінансувалися за рахунок субвенцій з держбюджету.

«Завдяки такому «нововведенню» навантаження на бюджет міста складе близько 20 мільйонів гривень», – зазначив Олександр Цертій.

Законопроект №3629 передбачає також фактичну передачу усіх медичних закладів на рівень області – місто відповідатиме тільки за заклади первинної медичної допомоги. На думку депутатів Кіровоградської «Батьківщини», це призведе до погіршення  якості медичних послуг.

Законопроектом за номером 3630 передбачається компенсація за рахунок місцевого бюджету 75% вартості касових апаратів, що стають обов’язковими для платників податку.

За словами «батьківщинівця» Романа Колісніченка, у разі прийняття вказаних законопроектів лише на освіту доведеться додатково виділити близько 75 мільйонів гривень із міського бюджету.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова