Олена Кондратюк: Ми, люди вільного світу, зобов’язані об’єднатися та зупинити путінську навалу

Естонія, як ніхто, допомагає доносити правду, визнавши геноцид Українського народу. На цьому наголосила під час виступу у Парламенті Естонії Riigikogu.

Від імені Верховної Ради України та всього Українського народу подякувала  Парламенту Естонії, який 21 квітня 2022 року першим у світі визнав воєнні злочини росії проти України геноцидом. Так само як Естонія першою у світі у 1993 році визнала Голодомор — геноцидом Українського народу.

Україна не хоче, щоби це повторилося в інших країнах Європи. І саме тому ми мусимо зупинити цю криваву війну та геноцид, що вчиняється державою й народом, яких накрила пандемія рашизму – сучасного неонацизму.

Ми, люди вільного світу, де життя та гідність людини є найвищими цінностями, зобов’язані об’єднатися та зупинити цю путінську навалу. Дружня Естонія щодня доводить, що буде з нами разом до кінця у цій боротьбі.

Я також розповіла історії дітей, які зустрілися із жахами війни особисто. Це історія про В’ячеслава – хлопця з багатодітної родини з української Донеччини. У 18 років він став батьком-опікуном чотирьох своїх молодших братиків і сестричок. Вони залишилися сиротами. Їхня мати померла на руках В’ячеслава, потрапивши під російський обстріл. Останні її слова: «Зі мною все добре».

І ще багато таких історій про шестирічного Влада, хлопчика з Бучі, мати якого померла від виснаження під час окупації, і який носив цукерки на могилу своєї мами, щоби вона не зголодніла.

Це історія про 15-річну дівчину з Попасної, яка з простреленими кулями ногами через біль вивезла на авто важкопоранених дорослих. Ніхто з них уже не міг кермувати, бо їхній автомобіль розстріляли російські нелюди. І ця дівчина сіла за кермо та проїхала, скільки змогла, поки їх не врятували.

Маріуполь, Буча, Гостомель, Ірпінь, Бородянка, Краматорськ, Харків, Чернігів… Щоразу ми переживаємо всі ці історії разом із тими, чиє життя назавжди зруйнувало російське вторгнення, та намагаємось стримати сльози, і набратися люті.

І я впевнена, що разом з Естонією ми переможемо і зупинимо зло, яке принесли на нашу землю окупанти.

Олена Кондратюк, віцеспікерка Верховної Ради, народна депутатка від «Батьківщини», Facebook, 12 травня 2022 року.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова