Альона Шкрум: Чим довше Путін буде мати гроші з енергоресурсів, які Європа у нього купує, – тим довше буде тривати війна

У цю мережу входить понад 350 депутатів з усього ЄС віком до 40 років на момент їх обрання. Говорили з Євою Мейдел, координатором мережі молодих членів групи EPP, та іншими євродепутатами про: – європейську та світову безпеку в нинішніх реаліях; – як ми можемо краще посилити діалог між європейськими політиками щодо війни в Україні і […]

У цю мережу входить понад 350 депутатів з усього ЄС віком до 40 років на момент їх обрання.

Говорили з Євою Мейдел, координатором мережі молодих членів групи EPP, та іншими євродепутатами про:

– європейську та світову безпеку в нинішніх реаліях;

– як ми можемо краще посилити діалог між європейськими політиками щодо війни в Україні і які є нерозуміння;

– що саме треба зараз для України: зброя, захист фермерів та портів, більші фінансові санкції, вступ в ЄС, Brussels plan для України.

На зустрічі були присутні євродепутати з різних країн.

Особливо важливо для нас зараз – Нідерланди та Німеччина.

Колега-євродепутат із Нідерландів спробував пояснити нам, що, цитую: «Не так просто відмовитись від російського газу та енергоносіїв, тому що лише зараз люди так підтримують Україну, а коли вони відчують на собі збільшення цін на тарифи та продукти, то цим скористається опозиція в Нідерландах. Зберігати єдність буде дуже важко. Уряд не буде мати своєї підтримки, і тоді зберегти єдність Європи стане ще важче, ніж зараз».

Чула цей аргумент багато разів. Принципово з ним не погоджуюсь, бо ми дійсно вдячні Європі за ту майже одностайну єдність, яку вона сформулювала.

Відверто, у чомусь для нас це був навіть сюрприз після дуже слабкої її відповіді у 2014-2015 роках.

Але – ми можемо «розтягувати» це «задоволення» війни з Путіним на довго.

Навіть якщо не сприймати моральні аргументи про те, що кожен день вмирають українці, діти, жінки і руйнуються життя в Європі – все одно чим довше Путін буде мати гроші з енергоресурсів, які Європа у нього купує, на війну, – тим довше ця війна буде розтягуватись у часі.

І тим важче буде зберігати хоч якісь санкції. Тим сильніше буде йти рецесія Європи.

А, так, ми усвідомлюємо, що не лише Україна, а й Європа, заходить у рецесію через санкції. І тим важче буде з Путіним боротись.

Наша стратегія всіх разом – єдина й раціональна – має бути швидко відірвати цей пластир, швидко зруйнувати економіку Росії, максимально жорстко поставити їх в ізоляцію. Забрати у Путіна всі кошти на війну, і завершити цю війну. Інакше Путін не зупиниться.

Як на мене, це достатньо очевидно має бути для всіх. І опозиції, і коаліції, і влади в європейських столицях.

Путін, як агент-КГБшник із бідної країни, вважає, що всього може досягти лише силою. І реагує також лише на силу. Мені здається, що це вже очевидно всім. Як тільки він відчуватиме слабкість хоч на секунду у якоїсь країни, чи якогось нашого партнера, він цією слабкістю обов’язково скористається. А кожна поступка, кожне затягування санкцій для нього – це лише слабкість.

Я точно знаю, що цієї слабкості він не відчує ні від українських бійців, ні від українських громадян, ні від української влади.

Сподіваюсь, що цієї слабкості він більше не відчує і від Європи.

Альона Шкрум, народна депутатка від «Батьківщини», Facebook, 6 травня 2022 року.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова