Іван Крулько: Знадобиться не один рік, аби економіка України стала такою як у довоєнний період

1. За прогнозами МВФ і Світового банку, ВВП через війну скоротиться на 45 %. Ми розуміємо, що для відновлення української економіки на довоєнний рівень потрібен  не один рік.

Сподіваюсь, що з тими темпами допомоги, що маємо від міжнародних партнерів, пройдемо цей шлях швидше, ніж прогнозують деякі аналітики.

2. Те, що міністр економіки попросив  2 млрд доларів щомісячної допомоги  в уряду США – це добре, але уряду також думати про роботу з відновлення українського бізнесу. Бо це не лише виробництво і сплата податків, а ще й робочі місця. А сьогодні часто одна людина забезпечує всю родину.

Позитивно оцінюю  створення державної програми з безвідсоткового кредитування для підприємств, що зробили релокацію, щоб вони  могли швидко відновити платіжний баланс і працювати у нових умовах. А також вважаю, що сьогодні має бути розроблений механізм з відшкодування ПДВ для експортерів, щоб вони могли не вимивати свої обігові кошти, а нормально працювати.

Бо по суті працюючому бізнесу, який заводить в українську економіку валюту, штучно перекрили повітря.

ДПС мала б виробити єдиний механізм того, як бізнес має працювати у воєнних умовах.

3. Щодо забезпечення житлом переселенців, то за нашими даними, на Закарпатті є 13,5 тисяч квадратних метрів житла, яке готове до заселення. Його треба просто викупити у забудовників і заселяти людей. Та поки  така програма не запрацювала. Ведеться дискусія чи  треба будувати все з нуля, чи можна викупити те, що є. Я вважаю, що треба викупити те, що вже є, дати людям, які потребують найбільше цього, а далі розпочинати нові програми з будівництва нового житла.

4. Українська дипломатія має працювати так, щоб не було послаблення позицій України у світі,  і щоб рф виплачувала борги у валюті, в якій позичала. Тобто в євро і в доларах, а не в рублях, як хоче. Бо рублів вона може надрукувати скільки завгодно. У них друкарський верстат працює, а країна достатньо закрита і ніхто  не розуміє, скільки вони надрукували рублів і ще надрукують. Треба цю лінію тримати. Врешті-решт це  призведе до того, що рф  просто не зможе виплачувати по зовнішніх боргах, а це означатиме – технічний дефолт.

5. Я був співавтором законопроєктів, які вже стали законами і сприяють тому, щоб  Російська православна Церква в Україні називалася такою і, щоб була пряма назва РПУ в Україні, а не Українська православна церква. Бо вона за своєю суттю такою не є.

Ми зараз спостерігаємо природний процес, коли громади по всій Україні просто переходять у Православну церкву України самі по собі.

Це відбувається у тому числі  в Закарпатті, де сильні позиції московського патріархату. Скажімо, у Солотвино шість церков одразу перейшло до Православної церкви України. І це природний процес…. Але треба сказати, що з початком війни справи УПЦ МП завершилися.

Зараз тільки питання часу, коли в Україні буде єдина помісна церква і не виникатиме питань, чи якась частина релігійних громад України працює по суті не на Україну, а на країну-агресора. Такого бути не може

Всі церкви мають право на роботу в Україні, але мусять бути українськими не лише за назвою, а й за духом і  за своєю роботою.

Іван Крулько, заступник Голови партії «Батьківщина», Facebook, 26 квітня 2022 року.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова