Іван Крулько: Чинний склад парламенту не відображає реальних запитів суспільства

Позачергові парламентські вибори були б доречними, зважаючи на ставлення людей до нинішньої влади та їхньої незадовільної оцінки обраному курсу розвитку країни, що підтверджують усі соцопитування.

На цьому наголосив народний депутат, заступник Голови партії «Батьківщина» Іван Крулько під час включення в ефір «Україна 24».

«Сьогодні у людей немає відчуття, що монобільшість – це панацея від усього. Навпаки, люди розуміють, що монобільшість – це достатньо серйозний виклик, це дуже часто безвідповідальність і узурпація влади. Тому дострокові вибори були б логічні, але ні з теоретичної, ні з практичної точки зору провести їх неможливо шляхом складення мандатів депутатами. Підстави можуть настати лише, якщо суспільство буде твердо вимагати зміни влади та перезавантаження парламенту», – пояснив Іван Крулько.

На заяву глави фракції «Слуга народу» про 10-відсоткову ймовірність розпаду монобільшості Іван Крулько відреагував саркастично.

«Не розумію, як можна рахувати розпад у відсотках. Є юридичний і фактичний бік справи. Юридичний – це якщо у монобільшості буде менше 226 мандатів, вона перестане бути монобільшістю. Для цього депутати мають відкликати свої підписи і заявляти про вихід з коаліції. Наразі цього немає. Є формування міжфракційного об’єднання, що не має чіткого юридичного статусу й особливих повноважень у парламенті. Депутати, що входять у МФО, не перестають бути членами фракції «Слуга народу» і поки не виходять із коаліції. А фактичний – це те, що парламент сьогодні повністю, на 100% контрольований «слугами народу». Щоб зафіксувати розпад монобільшості, треба оголосити про це з трибуни. Якщо спікер і 1-й віцеспікер – представники однієї партії, то яким чином це забезпечити? Сьогодні всі знають одне, що без двох груп – «Довіри» і «За майбутнє» – левова частка  голосувань були б провальними для монобільшості, бо по суті у них 226 депутатів майже ніколи немає. І навіть якщо є, то вони не голосують за ті чи інші рішення», – заявив, резюмуючи, парламентарій.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова