Олексій Кучеренко: Підвищення цін на газ та електроенергію стане катастрофою для населення, бізнесу та бюджетників

На сьогодні ніхто не знає, якою буде платіжка за комунальні послуги з початку опалювального сезону. І виживати людям доведеться самотужки, бо, на превеликий жаль, ні Верховна Рада, ні уряд, ні президент нам у цій ситуації не допоможуть.

Про це під час брифінгу заявив народний депутат від «Батьківщини» Олексій Кучеренко.

За його словами, нинішня влада не здатна адекватно допомагати людям, враховуючи ті виклики, які вона їм сама й підготувала. Річ у тім, що зараз по всій Україні йде неконтрольований процес підвищення тарифів на газ, а з 1 серпня уряд запланував підвищення ціни на електроенергію.

«Уряд з 1 липня мав ухвалювати дуже непопулярне рішення про підвищення ціни на електроенергію для населення шляхом так званого покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку (ПСО), але відтермінував його на один місяць. Це рішення гарантовано буде ухвалено з 1 серпня. Уряд шукає рішення між поганим і дуже поганим варіантом: або всім підвищити ціну на електроенергію до 3 гривень, або тим, хто споживає мало електроенергії, трошки понизити, але ще більше підвищити ціну для інших. На жаль, я прогнозую, що з 1 серпня зростання тарифу на електроенергію буде дуже великим», – зазначив Олексій Кучеренко.

Він переконаний, що цю ситуацію спровокували спекуляції на енергоринку, коли посередницькі структури, наближені до владних посадовців, заробляють мільярди гривень, а «Енергоатом» і «Укренерго» – стають збитковими.

«За минулий рік 6 посередницьких компаній заробили близько 10 мільярдів гривень  шляхом перепродажу величезних обсягів електроенергії, в першу чергу, «Енергоатому». Державна компанія недоотримала цих грошей, а приватні спекулянти добре заробили. Найгірше, що ця величезна фінансова діра буде закриватися коштом українців», – констатував народний депутат.

Парламентар також обурився тим, що зараз «Нафтогаз» як монополіст підвищує ціни на газ для населення і підприємств теплокомуненерго.

«Взимку саме ціни на газ, опалення, гарячу воду стають ключовими в наших платіжках. І це підвищення відчує кожна родина. Крім того, «Нафтогаз» продає газ для теплокомуненерго для постачання комерційним підприємствам і бюджетникам за так званою «ринковою ціною», яка зараз становить 13 гривень за куб. Це призведе шаленого підвищення тарифу на тепло для малого й середнього бізнесу, ФОПів і бюджетної сфери. Як буде виживати бізнес? Мало того, що його добивають тарифами, йому ще підвищують податки! А коли підвищать тариф на тепло бюджетникам – школам, дитсадкам, лікарням, іншим установам – як вони будуть виживати? Чи вистачить їм коштів з місцевих бюджетів? Хтось в країні аналізує цей процес?» – обурився Олексій Кучеренко.

На завершення він наголосив, що депутати мають не тільки ухвалювати закони, але й здійснювати контрольну функцію, тобто слідкувати, як імплементуються ухвалені закони та до яких наслідків призводять.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова