«Ні! – продажу української землі»: аграрії, фермери, землевласники та депутати Сумщини підписали резолюцію

Відбувся круглий стіл на тему: «Ні! – продажу української землі» за участі голови Сумської обласної «Батьківщини» Вадима Лисого, очільника Штабу захисту української землі Олексія Картавого, почесного голови Асоціації фермерів Михайла Махітки, депутатів, фермерів та землевласників.

Учасники круглого столу обговорили земельну реформу в Україні, ринок землі та його наслідки для фермерів та землевласників.
«Верховна Рада ухвалила закон про відкриття ринку землі без урахування думки українців. Однак, опитування показують, що 75% українців проти продажу землі. Тепер намагаються протягнути законопроєкт №2194, яким дозволяється знімати верхній пласт чорноземів, продавати землю іноземцям, скасовується поняття «особливо цінні землі», а держава усувається від контролю за обігом сільськогосподарських земель», – зазначив голова Сумської обласної партійної організації Вадим Лисий.
Сумщина – аграрний край. На сьогодні в області зареєстровано 1042 фермерських господарства. Але після відкриття ринку землі, що відбудеться вже в липні цього року, їхня кількість помітно зменшиться, переконані учасники круглого столу.
«Я, як фермер, не зможу конкурувати з транснаціональною корпорацією, яка прийде сюди з довгостроковими мільярдними капіталами. А після відкриття ринку землі – і поготів. Ринок землі має бути цивілізованим, відкритим та зрозумілим для всіх, а не хаотичним, яким його прийняли зараз», – говорить засновник фермерського господарства Дмитро Кірюхін.
Голова Спілки аграрних виробників та Штабу захисту української землі в Сумській області Олексій Картавий зауважує, що для запуску ринку землі в Україні не створені фінансові інструменти, не прийняті закони для його нормального функціонування.
«Ринок права обробляти землю повинен бути, а не ринок землі. Земля повинна бути державною, належати народу, як це зазначено в Конституції. А для того, щоб розпоряджатися народною власністю, має відбутися референдум», – констатує Олексій Картавий.
Команда «Батьківщини» стала на захист української землі, фермерства та майбутнього існування села. Вона об’єднується з аграріями, фермерами, землевласниками та небайдужими жителями Сумщини, аби разом ініціювати проведення всеукраїнського референдуму.
За результатами круглого столу, присутні підписали спільну резолюцію, якою закріпили намір разом протистояти розпродажу української землі.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова