Іван Крулько: «Батьківщина» категорично проти запуску ринку землі й виступає за проведення референдуму

Розкрадання сільськогосподарських земель на Закарпатті – це непоодинокий випадок, така ситуація по всій Україні!

Сьогодні Служба безпеки України викрила схему розкрадання держземель за участі керівництва Держгеокадастру у Закарпатській області.

«Ділки» виділяли з державної у приватну власність земельні ділянки сільгосппризначення поблизу Ужгорода, а до Державного земельного кадастру вносили інші дані. Відтак, замовники отримували землі з лісовими угіддями під виглядом сільськогосподарських земельних ділянок.

Слідчі СБУ задокументували, що у 2020 році в.о. начальника ГУ Держгеокадастру, зокрема, надав дозвіл на розроблення проєкту землеустрою з відведення у власність 26 ділянок загальною площею майже 54 га. Тоді як ці землі підлягали передачі у комунальну власність об’єднаній територіальній громаді. Наразі підозри вручені керівнику обласного Держгеокадастру, колишньому в.о. начальника Головного управління, начальнику одного із відділів, інженеру землевпоряднику.

На жаль, така ситуація із землею масова по всій Україні, коли посадовці регіональних підрозділів Держгеокадастру під «прикриттям» центрального керівництва відчужували  сільськогосподарські землі державної власності.

І якщо ринок землі буде відкритий 1 липня 2021 року, як це планує нинішня влада, то сотні тисяч гектарів незаконно відчужених земель через «ділків» будуть продані, й вже ніхто ніколи не зможе повернути їх назад у державну власність.

Щобільше, із запуском ринку землі «ділки» почнуть «віджимати» через різні схеми,  ними ж створеними,  вже не державну, а людську землю!

Саме тому «Батьківщина» категорично проти запуску ринку землі й виступає за проведення референдуму!

Бо не можна відкривати ринок землі у час кризи, війни та пандемії. Коли Україна не готова до цього ні технічно, ні законодавчо, ні організаційно, ні фінансово. Коли за  три місяці до відкриття ринку замість чітких правил і запобіжників «дикого» ринку землі ми бачимо зловживання,  законодавчий хаос і правові шпарини у земельних законах, внаслідок яких Україна ризикує повторити досвід приватизації 90-х років, але із землею, коли народ опинився біля розбитого корита, а великий капітал і «ділки»  ще більше розбагатіли.

Ми вважаємо, що сьогодні референдум – це єдиний шлях, що дасть змогу захистити землю і наше майбутнє, бо робота Конституційного суду України, який мав би визнати закон про ринок землі неконституційним,  наразі заблокована.

Земельне  питання має пройти широке громадське обговорення і бути вирішене на референдумі (!). Бо земля – це не тільки бізнес, це насамперед, люди, які на ній проживають, це те, як житимуть наші майбутні покоління і Україна.

Тому ми  сформували ініціативну групу з понад 12 тисяч людей для проведення референдуму по землі. І  чекаємо роз’яснень  ЦВК і профільного парламентського комітету щодо можливості проведення онлайн зборів ініціативної групи у зв’язку із пандемією.  А також відкриваємо «гарячі лінії», щоб залучити всіх охочих до спільної роботи й мобілізувати людей. Бо зараз ми стоїмо перед новою загрозою – і життя країни у наших з вами руках!

Іван Крулько, заступник Голови партії «Батьківщина», Facebook, 22 квітня 2021 року.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова