Історична справедливість щодо воїнів УПА має бути відновлена, – Іван Крулько

2 квітня народний депутат України, член фракції ВО «Батьківщина» Іван Крулько зареєстрував спільно з колегами проект постанови №2518 «Про відновлення історичної справедливості щодо Української повстанської армії та збройного підпілля Організації українських націоналістів».

Про це сказав автор документа під час перебування на Волині, повідомляє прес-служба обласної партійної організації ВО «Батьківщина».

«Нам потрібно відновити справедливість, щоб усі ті воїни, які боролися за незалежність України спочатку з нацистами, а потім з окупантами-комуністами, були в Україні гідно пошановані. Навіть якщо їх залишилось одиниці, це не означає, що ми повинні забути цих героїв, перегорнувши сторінку історії», – наголосив Іван Крулько.

За його словами, встановлення справедливості – вимога громадянського суспільства, яка має на меті ліквідувати наслідки беззаконня та свавілля «совєтів». Це особливо актуально під час російської військової агресії на Сході нашої держави.

Депутат вважає, що саме нині Україна має визнати учасників національно-визвольних змагань 1939-1956 років воюючою стороною, а їх ветеранів – учасниками Другої світової війни та борцями за свободу й незалежність Української держави.

«Ідеться про УПА, збройне підпілля ОУН та інші військові формування, які боролися за незалежність України у 1939-1956 роках, – «Карпатську Січ», Українську Народну Самооборону», – уточнив Іван Крулько.

Він наголосив, що на ветеранів національно-визвольних змагань 1939-1956 років мають поширюватися пільги, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

«Основне завдання цієї постанови полягає у двох речах: по-перше, ми встановлюємо, що вояки УПА та інших формувань, що боролися за незалежність України, є героями, і, по-друге, ми поширюємо на них дію закону про статус ветеранів війни», – зазначив народний депутат.

Зміст постанови №2518 спирається на фаховий висновок робочої групи істориків при Урядовій комісії з вивчення діяльності ОУН і УПА та відповідає вимогам Протоколу I Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року.

Нагадаємо, у країнах Євросоюзу, США та Канаді, інших державах-антигітлерівської коаліції віддавна офіційно визнано вояків УПА, збройного підпілля ОУН та інших українських військових формацій повноправними комбатантами Другої світової війни.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова