Михайло Цимбалюк: В Україні навмисно знищують енергетичну галузь

Впродовж останніх двох-трьох тижнів і експерти, і політики наголошують на тому, що в Україну насувається енергетична криза, яка може вивести з ладу усі мережі і безперебійне постачання електрики до помешкань українців. Драматизму у цьому додали обшуки НАБУ у «Енергоатомі». Що ж це насправді криза чи війни олігархів? 

Дійсно в нашій країні спостерігається напружена ситуація із запасами вугілля на складах теплових електростанцій і вона щодня погіршується. Так званого «чорного золота» стає все менше, а це загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС і може спровокувати виникнення загальносистемної аварії в об’єднаній енергосистемі України.

Так, лише впродовж останньої доби енергоблоки на Запорізькій та Курахівській ТЕС увійшли в аварійний ремонт. Загалом у ремонті зараз перебуває 12 енергоблоків.

Водночас Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та компослуг, планує завершити перевірки на теплоелектростанціях ще цього тижня та допускає зниження запасів в усіх компаніях. А загалом вугілля на теплоелектростанціях на 43% менше за мінімально необхідний рівень та становлять майже 400 тисяч тонн. Логічне запитання – де ж було НКРЕКП, наприклад, влітку і чому такі ж перевірки не відбувалися заздалегідь.

Щороку Україна розпочинає опалювальний сезон, маючи на складах 2,5 мільйони тонн вугілля. Цього достатньо для спокійного проходження зими. А на початку опалювального сезону в Кабміні заявляли, що Україна підійшла до зими з рекордними запасами вугілля – майже 3 мільйони тонн, що вдвічі більше, ніж у 2019 році.

Проте слова урядовців розійшлися з реальністю – за фактом вугілля в країні для роботи ТЕС не вистачає. Про це визнають і НКРЕКП. У владних кабінетах звинувачують самі ж теплові станції, мовляв, не дотрималися вимог і ще й погрожують санкціями. Поряд з тим, у Міненерго запевняють, що відключень, з великою вірогідністю, вдасться уникнути. А вирішення проблеми шукають у країні-агресорі, – хочуть збалансувати систему використанням газу та імпортом електроенергії з Росії та Білорусі. Ось це і є наслідок сьомого року російсько-української війни. Втратити наші території в Криму і на Донбасі, тисячі життів військових і цивільних, щоб в підсумку імпортувати електричну енергію з Росії. Не було б так смішно, якби не було так сумно… Бо процес вже запущений, оскільки Україна розпочала імпорт електроенергії з Росії 1 лютого 2021 року, а вже 5 лютого Україна удвічі збільшила обсяг імпорту електричної енергії з країни – нашого північного сусіда.

А постачання російської електроенергії через Білорусь розпочалися ще в січні 2021 року. Пригадую, як керівник НКРЕКП Валерій Тарасюк під час виступу в Верховній Раді публічно захищав імпорт струму із Росії. Пізніше він пригрозив віяловими відключеннями у випадку заборони російського імпорту.

Ось і маємо навмисне знищення української енергетичної галузі, аби повністю віддатися в обійми Росії. Важливо також наголосити, що до енергетичної кризи призвело й те, що влада різко знизила потужності атомної генерації, тим самим призвела до банкрутства «Енергоатому», а також відкрила виняткові можливості для підвищення потужностей теплоелектростанцій з одночасним зупиненням вугледобувних шахт – своєрідний причинно-наслідковий зв’язок.

Синоптики на найближчий тиждень прогнозують в Україні двадцятиградусні морози, – і це буде випробовуванням для усього державного механізму. Чи буде влада й надалі лобіювати торгівлю з країною-агресором чи шукатиме шляхи виходу з проблемної ситуації всередині країни або ж у країнах Європи…

Михайло Цимбалюк, депутат від «Батьківщини», Цензор.НЕТ, 10 лютого 2021 року

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова