Іван Крулько: Потрібно створити дієвий механізм, який зможе припинити скрутки та зловживання на митниці й у податковій

Уряд має дуже амбітні плани на наступний рік, плануючи зібрати 80 млрд грн ПДВ. Це на 64% більше, у порівнянні з цим роком. Як голова ТСК, що розслідує корупцію у податковій та на митниці, за заявами ексміністра фінансів Ігоря Уманського, мушу констатувати, що це малоймовірно.

Бо «скрутки» ПДВ, через які бюджет щомісяця втрачав від 2 до 4 млрд грн, на жаль, нікуди не ділись. Вони працювали при Порошенку і продовжили працювати при Зеленському. Ці кошти замість того, щоб наповнювати бюджет і йти на підвищення соціальних стандартів, й далі йдуть на рахунки «скрутчиків».

Коли ми лише створили ТСК, то десь на місяць-два було затишшя, тобто «скрутки» дійсно притихли, а зараз почали знову відновлюватись.

Система СМКОР, яка має виявляти всі ризикові операції, виявляє лише близько 20% ризикових операцій, але найбільша проблема у людському факторі. Щоб дохідна частина поповнювалась ефективно і без корупції, треба виключити людський фактор (!). А доти, доки «людський фактор» може втрутитись і прибрати компанію із ризикових, дати їй можливість працювати, ми корупцію не подолаємо.

Та сама ситуація на митниці. Наведу лише один приклад.

Україна отримала 14 мобільних сканерів на базі автомобілів, як технічну допомогу ЄС у програмі ТАCІС, із них наразі ніби-то частково працює дві, інші 12 у неробочому стані. Коли звернулись по гарантійний ремонт, європейці спочатку зробили, а потім, коли все повторилось, приїхали і сказали «вибачте, це не гарантійний випадок». Бо образно кажучи, якщо ви купили машину і по електроніці кувалдою вдарили, то це не гарантійний випадок.

На жаль, через «людський фактор» навіть ті цифрові технології, які можуть працювати і допомогти боротись із корупцією та контрабандою, не працюють.

Моя порада уряду: систематизуйте всю роботу сканерів на митниці, щоб дані збирались в один центр і, щоб можна було перевіряти їхню роботу онлайн. Бо є випадки, коли сканер, приміром, працює дві години на добу. Так от у ці дві години чомусь ніхто не їде. Потік автівок, які декларують шкарпетки, а везуть айфони, відновлюється, щойно сканер перестає працювати.

Це ті серйозні проблеми, що дають змогу ухилятись від сплати податків, процвітати хабарництву у податковій і на митниці.

20 жовтня ми плануємо провести засідання ТСК і заслухати правоохоронців по тому, як розслідуються кримінальні справи, за даними ТСК. Бо одна справа зареєструвати кримінальну справу, а інша – розслідувати її і довести до логічного завершення. За моїми заявами, як голови ТСК, порушено 8 кримінальних справ, але по них не було ще жодних підозр і посадок. Я хочу, щоб правоохоронні органи прозвітували по цих справах.

Ми хочемо не просто покарати винних, а створити механізми, за яких не було б скруток і зловживань у податковій і на митниці і можна було б нормально наповнювати держбюджет, підвищувати пенсії пенсіонерам і зарплати бюджетникам. У цих питаннях ми готові допомагати уряду.

Бо за середню пенсію у 1800-2000 грн жодна людина не може прожити і пролікуватись, я вже не кажу, щоб купити телефон і встановити туди програмне забезпечення, інтернет. Тобто все, що ви робите для простої людини, стає недоступним через нищівні доходи.

Іван Крулько, заступник Голови партії «Батьківщина», Facebook, 11 жовтня 2020 року.

 

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова