Відповіддю на агресивні дії Росії має стати новий формат переговорів «Будапешт+», – Юлія Тимошенко в Івано-Франківську

Посилення української армії, повне припинення оборудок вищого керівництва країни на війни та застосування більш широкого формату переговорів «Будапешт+» – це основні кроки нової влади, які потрібні для повернення миру в Україну та відновлення звільнених від російської окупації територій.

Про це заявила Юлія Тимошенко під час прес-конференції в Івано-Франківську.

За її словами, проведення Росією фальшивих «виборів» в так званому ОРДЛО з ініціативи та організації країни-агресора вкотре довело: Мінські домовленості зайшли у глухий кут і треба запроваджувати новий, більш широкий формат переговорів – «Будапешт+».

Як нагадала лідер «Батьківщини», її команда запропонувала на публічному форумі нову стратегію миру та безпеки.

Юлія Тимошенко назвала 4 важливі кроки цієї стратегії, які зробить нова влада після виборів.

По-перше, посилення української армії, переведення її на стандарти НАТО, інтеграція України до Північноатлантичного альянсу.

«Коли я працювала прем’єр-міністром, то разом із президентом та Головою ВРУ ми ініціювали спеціальну заявку щодо вступу до НАТО, яка на перших етапах мала забезпечити нам виконання ПДЧ. Тоді країни-члени відхилили нашу заявку на вступ до Альянсу, не пояснюючи це нічим», – спростувала Юлія Тимошенко провокації від АП про те, що вона нібито не сприяла вступу в НАТО.

Лідер партії наголосила, що чинна влада за 4,5 роки заявки на отримання ПДЧ не подала, зокрема і під час війни.

По-друге, потрібно ініціювати та застосувати новий формат переговорів – «Будапешт+».

Як пояснила Голова партії, цей дипломатичний формат передбачає участь у переговорах країн, які давали Україні гарантії цілісності її кордонів, коли наша держава відмовлялася від 3-го за потужністю ядерного потенціалу світу.

«Цей документ має міжнародну вагу. Ми здивованні, що за 4,5 роки війни президент, міністр МЗС жодного разу, як передбачено у Будапештському меморандумі, не скликали Будапештський формат і не закликали лідерів країн-гарантів сісти за стіл переговорів», – обурилася вона.

Наступний крок – повне припинення заробляння всіх брудних фінансових ресурсів на окупованих територіях: «Те, що там зараз триває торгівля без кордонів і без оподаткування, те, що частина української влади бере там участь, є абсолютно очевидним».

І четвертий крок – війна не має бути вигідною вищому керівництву держави. Юлія Тимошенко нагадала про те, як президент постачав нашій армії зі своїх заводів значно дорожчу неякісну техніку.

«Після виборів все це докорінно буде змінено. Кожен відповідатиме за законом за кожну корумповану копійку, яка була зароблена на бюджеті армії», – підсумувала вона.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова