Вадим Івченко: Державний бюджет на 2018 рік

Народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко прокоментува в ефірі «Доброго ранку, Країно» прийнятий бюджет на 2018 рік:

Мені здається, що цей рік уряд не працював, напевно готував бюджет, оскільки все було давно пораховано.

Усе було пораховане ще перед тим, як приймалися так звана медична реформа, так звана пенсійна реформа, так звана освітня реформа.

Бо всі ті показники, які в принципі проголосовані, частина з них виконана, а частина просто знехтувана. Якщо ми говорили про те, що в законі про освіту сказали, що мінімальна заробітна плата освітянина має зрости і має становити три мінімальних заробітних плати, тоді, ми рахували це, розпочинається заробітна плата вчителя з 9600 грн., і в селі і в місті.

Але вони подають бюджет, і ми голосуємо за цей закон. Це 61 ст. Але вони подають збільшення лише на 25%.

Причому вони піднімають мінімальну заробітну плату теж приблизно на 500 грн. Там на 25%.

При цьому вони курс долару піднімають до 30 грн. і значно занижують інфляцію. Мені здається, що те, що вони запропонували щодо підняття, наприклад, освітян, воно в принципі вийде в нуль по їх платіжеспроможності.

На наступний рік вони куплять рівно стільки ж, скільки вони могли купити в цьому році. Тобто вони не виконали закон – три мінімальних. Вони лише підняли на чверть, а це означає, що вони не виконали. Хоча вони виконали закон про пенсії.

З наступного року пенсіонери будуть отримувати на 15% менше. Тобто ті люди, які виходять на пенсію з однаковим стажем. Бо вони зменшили коефіцієнт з 1,35 до 1. Тобто ті люди, які вийшли до нового року або вийдуть, вони отримають пенсію з коефіцієнтом 1,35, а ті люди, які вийдуть після – з коефіцієнтом 1. Вони заклали, а точніше, не заклали автоматичну індексацію пенсій, як це взагалі відбувалося з усіма урядами, починаючи з 1996 року.

Тобто не закладено. Натомість заклалаи індексацію 50%, але за рішенням уряду.

 Вадим Івченко, народний депутат від «Батьківщини», Eramedia, 8 грудня 2017р.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова