Володимир Яворівський: Про полеглого героя Марка Паславського і корупцію в Мінюсті

Проросійські рейдери захопили підприємтво загиблого героя Марка Паславського, – відкритий лист до президента

                                                      Президенту України Порошенкові П.О.

                                                      Про полеглого героя Марка Паславського і корупцію в Мінюсті!     

                           Шановний  пане Президенте!

В Україні набрала  публічного розголосу резонансна  історія, пов’язана з долею громадянина США Марка Паславського, що жив і працював у Києві з 1992 р., а прийнявши громадянство України, добровольцем пішов захищати її і  загинув 19 серпня 2014 р. в Іловайському казані. Ви були на його могилі на Аскольдовій могилі  посмертно відзначили   високою державною нагородою, яку вручили Марковій  матері Орисі в Нью-Йорку під час сесії Генасамблеї ООН.

Та загибеллю героя зухвало скористалось проросійське злочинне угрупування, яке підробило документи, що нібито Марко «подарував» їм особисто, в Києві, за кілька днів до смерті, підприємство з активами понад 150 млн. грн.

Йдеться про ТОВ «Русава-К», що  працює в аграрному секторі Київщини з 2005 р. надаючи послуги по збереженню і переробці зерна, техніки і технологій, є одним із основних податкоутворюючих підприємств Кагарлицького району.  Незмінними  засновниками і керівниками Товариства   були Марко Паславський та народний депутат  трьох скликань Володимир Бортник.

Що ж сталося після  загибелі героя Паславського?

5 лютого 2015 р. до державного реєстратора Кагарлицького району  Башевої завітав незнайомий громадянин  Росії з окупованого Криму Леонід Мосійчук і подав   фальшиві  документи для переєстрації ТОВ. «Русава-К» у свою васність.  Це були:

– грубо підроблений договір на нібито  купівлю частки Товариства у М. Паславського, датований 10 вересня 2014 р. – майже через місяць після смерті Марка, із геть  несхожим на його  підписом, без печаток і нотаріального засвідчення;

– фальшивий «дозвіл» директору «Русави-К» Паславському продати долю Компанії за сфабрикованим  від імені  того ж Паславського дорученням на ім’я Мосійчука; без печаток, апостілю і чомусь на Володимира Федоровича Мосійчука, а не Леоніда Леонідовича Мосійчука, датований ще січнем 2014 р.;

– фальшивий «протокол» за підписом  Мосійчука від 11 серпня 2014 р. про виключення зі складу засновників «Русави-К» гр. України Володимира Бортника. Поспішаючи, злодій навіть забув, що за підробленими документами він став «власником» і міг голосувати лише з 10 вересня 2014р..

– ні Статут, ні оригінальна печатка «Русави-К” не були здані реєстатору, бо вони перебували в руках власників.

Але купа такого юридично недолугого сміття не збентежила (не важко здогадатися чому?) «вмотивованого» державного реєстратора і за мить «Русаву-К» було віддано у власність гр. Росії.

Звісно, потерпілі власники звернулися до  Міністерства юстиції, якому підпорядковані держреєстратори.  Уписьмовій  відповіді першого заступника міністра п. Севастьянової визнавалося, що реєстратор Башева не мала права навіть приймати до розгляду такі недолугі  документи.  Були всі підстави зобов’язати Башеву виправити  грубе порушення. Одначе, Н. Севастьянова обрала шлях, вигідний  російському рейдерові: порадила звернутися до судів, прекрасно знаючи, в який спосіб вони виносять рішення. А реєстратора «покарали»,.. позбавивши на 6 місяців присвоєння їй  наступного  чину. Мовляв, працюй, тільки обережніше, а справжні власники нехай ходять по судах.

За вісім місяців судової тяганини Мосійчук і компанія, встигли пограбували Товариство на десятки млн. грн. у тому числі і на потрібні їм «рішення» судів,  а держава втратила за цей час біля 5 млн. грн. податків. У рамках кримінального провадження всі  експертизи, включаючи Державний інститут судової експертизи Мінюсту України, встановили явну підробку документів, а очевидці підтвердили, що Паславський після вступу в ряди оборонців українського Донбасу ні на мить не покидав передової.

І все ж, за рішеннями 14 судів, із яких 4 найвищі, незаконна, рейдерська  переєстрація ТОВ «Русава-К» на російського злодія з Криму Мосійчука  була  скасована.  Одночасно, у рамках кримінальної справи,  Мосійчуку Київською обласною прокуратурою висловлено підозру і оголошено в міжнародний розшук.

Законні власники повернулися до роботи в Товаристві і почали гасити штучно створені рейдерами податкові і зарплатні борги на суму близько 3 млн. грн. та готувати пограбовану матеріальну базу до аграрного сезону 2016 р. Здавалося, що з величезною  психологічною напругою і  матеріальними втратами,  здобуто перемогу.

Та зайняті  весняною сівбою законні власники довідуються, що перемога не їхня, а Піррова, себто – знову Мосійчукова. Маючи напрацьовану корупційну «стежку” в реєстраційній службі Мінюсту України 1 квітня 2016 р. через державних реєстраторів Бровко та  Павленко в Голосіївському районі    Києва, бандити  знову захопили ТОВ «Русава-К» у власність гр. Росії Мосійчука, який  уже розпродує її  частинами.

Наголошую ще раз: навіть наші корумповані суди не змогли проігнорувати незаперечні факти порушень (лише  зумисне затягували час) і вимушені були винести аж 14 рішень на користь законних власників. Про це мусили знати київські  реєстратори з Голосіївського району Бровко та Павленко. Одначе, вони взяли до уваги  єдине і до того ж – неоднозначне  рішення ВАСУ від 26 січня 2016 р., який просто відправив справу на перегляд до першої інстанції з огляду на процедурні порушення. Однак, ВАСУ стосовно реєстраційних дій ніяких рішень не приймав і тому не міг скасовувати належність Товариства його законним засновникам і власникам, підтвердженого рішеннями шести господарських судів матеріального права, включаючи два найвищі.

Вражає зухвалість корупційних чиновників Мінюсту: у їхньому злочинному «ланцюжку» задіяно сфальшоване і прострочене рішення… вже два роки  неіснуючого суду  Київського району окупованого Донецька. Фальшиве «рішення» нібито прийнято ще в липні 2014 р., воно «далекоглядно» передбачало майбутні дії рейдерів після майбутньої загибелі Марка Паславського. Вже тоді (при живому Маркові, що був на передовій) завбачливий суддя забороняв будь-які наступні реєстраційні дії  щодо «Русави-К», після передачі її у власність Мосійчука. І це, безперечно, куплене «рішення» неіснуючого Донецького райсуду зареєстрували в управлінні юстиції Дніпровського району Києва. Кримінальна фантастика! Хіба ні?

Згідно діючого законодавства, вдруге ошукані власники знову звернулись до Мінюсту України з проханням виправити незаконні та свідомо злочинні  дії державних реєстраторів. Міністерству були надані всі матеріали щодо незаконності другої перереєстрації ТОВ «Русава-К». Весь детальний, задокументований перебіг цього зухвалого, в суті своїй – антиукраїнського злочину.

На той час, на прохання Маркової матері та родини в Америці, друзів в Україні я зголосився очолити створений  Благодійний фонд ім. Марка Паславського, якого добре знав за життя і домігся як народний депутат поховання його у святому місці, на Аскольдовій могилі. Маркова «Русава-К» є співзасновником Фонду його імені. Тому і Бог велів мені, у межах законодавства і людської моралі, домагатися відновлення справедливості. І в ім’я пам’яті про полеглого за Україну, Великого Українця з Америки – мого друга Марка.

Отож, місяць я намагався зустрітися з міністром юстиції п. Петренком, з яким  цілу каденцію перебували в одній фракції парламенту і добре зналися. Я  терпляче телефонував йому, до його приймальні, просив зустрічі.  Очікував у коридорах міністерства. Не поталанило. «Русаву-К» тим часом  розкрадали.

Втративши надію на зайнятого реформами Міністра, я звернувся до його першої заступниці п. Севастьянової. Вона швиденько пояснила, що ці справи веде інший, «простий” заступник міністра, п. Мороз, треба йому скаржитись. Я терпляче переписав заяву з усім пакетом документів і потрапив на ясні очі п. Мороза. Симпатичний, ввічливий чоловік. Виявилось, що цю праву він уже знав. Мало не заплакав, коли йшлося про війну і загибель Марка. Пообціяв шидко пропустити скаргу через комісію, яку він і очолює, оперативно дати відповідь.

Та незабаром юристи Фонду насторожилися: на відкритому засіданні члени комісії вже готові були прийняти позитивне рішення, але п. Мороз раптом заговорив про оте сакраментальне рішення Донецького суду та невизначеної ухвали ВАСУ. Мій політичний досвід тривожно сигналізував: там, за лаштунками, щось відбувається. Нечисте! То більше, що з  середовища бандитів відкрито передавали мені: рішення буде на їхню користь та пропонували мирову угоду із  власниками, але з розподілом власності 50 на 50%, що, зрозуміло, була відхилена. «У Яворівського є ім’я, а в нас – «бабло неміряне».

І справді через місяць  міністр Петренко своїм наказом, проігнорувавши рішення 9 судів матеріального права, 2 адміністративних судів, існуючої в реєстрі того ж таки Мінюсту судової заборони на відчуження корпоративних прав «Русави-К», за явно  суб’єктивними мотивами знову відновив власником Товариства Мосійчука. Окрім цього, він одночасно вивів з під кримінального переслідування незаконні дії державних реєстраторів та рекетира Мосійчука.

У результаті таких дій Мінюсту і нового судового марафону багатостраждальна Агрофірма не працюватиме ще рік, держава не отримає 5 млн. податків, а пограбовані активи Товариства будуть слугувати російським сепаратистам.

Пане Президенте! На цьому прикладі яскраво видно, як легко в Україні по-злодійськи заволодіти будь-яким підприємством. Для цього потрібні не визначені законом правила і  документи, а дурні гроші і корумповані чиновники Мінюсту України.

Якщо і Ви, Петре Олексійовичу, ухилитесь від розв’язання цього кримінального вузла, на жаль, пов’язаного з  пам’яттю про святого Чоловіка – Марка Паславського, то я, ідеали якого  ще з кінця 90-х тісно пов’язані з ідеалами, за які поліг Марко, – маю право вважати, що вони не потрібні українській владі. Не хочу в це вірити.

 

 

Володимир Яворівський, президент Благодійного фонду ім. Марка Паславського, народний депутат I, II, IV, V, VI i VII скликань, член партії ВО «Батьківщина», 2 червня 2016 р.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова