У Тернополі обговорили готовність України до ринку землі

У середу, 12 травня, відбувся круглий стіл на тему «Українська земля: кому, коли і скільки?», ініційований Тернопільським осередком партії «Батьківщина».

Місцеві аграрії, громадські активісти, науковці, а також депутати та активісти партії «Батьківщина» обговорили нещодавно ухвалений Земельний кодекс, відкриття ринку землі та його наслідки для українців.

За словами колишнього керівника управління Держкомзему на Тернопільщині Івана Крисака, Україна не готова до ринку землі, бо не можна продавати землю в період війни та пандемії. Депутат Тернопільської районної ради Ігор Дмитерко зауважив, що монобільшість не порадилася із суспільством, а сама вирішила втілювати в життя недосконалий проєкт.

Кандидат економічних наук, доцент Олександр Квасовський переконаний, що обмеження у володінні сотнею гектарів землі не перешкода для олігархів, які мають необмежений фінансовий ресурс і можуть через підставних осіб обійти цю норму.

«Обмеження в законі про ринок землі нібито є, щоб захистити права українців, дрібних землевласників, але чи можливо це реалізувати за нинішніх умов? Звичайно, ні», – переконаний Олександр Романович.

«Дрібні фермери, які працюють на землі не можуть взяти доступний кредит. Введення додаткових податків із власників землі змусить селян швидше продати паї латифундистам», –переконаний депутат Тернопільської районної ради Андрій Машко.

Олег Загородний, голова правління «Асоціації підприємців Тернопільщини» обурений, що закон досі не оприлюднено, процес ринку землі не має запускався підкилимно.

«Це ж таке важливе рішення, яке визначить долю країни та українців на століття», –впевнений громадський діяч.

Директор ПП «Холдер-Агро» Степан Машталяр впевнений, що закон написаний для великих латифундистів, а не дрібних фермерів.

«Українці нині переживають важкі часи: високі тарифи на житлово-комунальні послуги, безробіття, лікування від коронавірусу та інших хвороб. Звичайно, за таких умов земля продаватиметься за безцінь».

Генеральний директор ТОВ «Тернопільський міський ринок ЛТД» Юрій Ворко впевнений, що ринок землі мав би дати шанс простим українцям стати господарями у своїй країні,  проте за теперішніх умов це вкрай складно і фактично неможливо.

Позиція команди «Батьківщини», за словами в.о. голови обласного осередку Степана Горуца, непохитна: референдум – це єдиний шлях, аби захистити землю і майбутнє України.

За підсумками зустрічі присутні одноголосно ухвалили резолюцію.

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова