Сергій Соболєв: Уряд і президент мають понести особисту відповідальність за торгівлю на крові

Уряд і президент мають понести особисту відповідальність за торгівлю на крові з окупованими територіями.

Про це заявив заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв в інтерв’ю журналістам.

«Усі знають: торгівля відбувається вже три роки і на цьому заробляють мільярди. І ніхто не хоче ухвалювати рішення про санкції щодо окупантів», – зауважив він.

Коментуючи на прохання ЗМІ рішення РНБО про припинення залізничного й автомобільного сполучення через лінію зіткнення, Сергій Соболєв наголосив: поки це робили активісти – це були збитки, а коли це оголошує президент Порошенко, виходить, що це вже доходи.

«Де логіка? Нас півтора місяця годували казками про те, що ми замерзнемо, зупинимося… Про те, що у нас не буде грошей, що ми зазнали 4 млрд збитків за цей час. І після цього президент ухвалює рішення про закриття кордонів. Більшого цинізму я не можу пригадати за всю історію України. Думаю, за рівнем цинізму Порошенко і Янукович – це одне ціле», – сказав політик.

На його думку, має бути проведене об’єктивне розслідування на предмет того, чи це були збитки, чи навпаки – країна отримала моральну та реальну перемогу над ворогом.

«Усі розуміють, що на сьогодні єдина особа, яка зазнає збитків, – це Ахметов. Але коли у десятків тисяч малих бізнесменів у Криму, в Донецьку та Луганську бойовики відбирали бізнес, коли мільйони людей там втратили житло, – всі мовчали. А коли Ахметов втратив чотири підприємства, свій клуб і пару нічних барів – це стало національною трагедією? Пане Порошенко, розберіться, що відбувається в державі. Розберіться, чи ви з Ахметовим є власниками найбільших підприємств в цій державі, чи ви є президентом України!» – наголосив парламентар.

За словами Сергія Соболєва, «Батьківщина» з першого дня заявила про неможливість торгівлі ні з окупованим Кримом, ні з ОРДЛО.

«Але Порошенко та його глашатаї на всіх телеканалах кричали про збитки. Виходить, немає збитків, якщо ви після цього ухвалюєте рішення взагалі перекрити все сполучення. Ви брехали весь цей час?» – запитав народний депутат.

Він вважає, що це рішення РНБО повторює рішення, яке свого часу було ухвалене щодо АР Крим, коли кримськотатарські та проукраїнські активісти перекрили можливість торгівлі з окупованим Кримом. Після того держава мала ввести кордони та заборонити будь-який обмін товаром і продукцією з окупованим півостровом.

«Тепер те саме сталося з Донецьком і Луганськом», – зазначив він.

Окрім того, коментуючи рішення РНБО щодо санкцій проти банків з російським капіталом, народний депутат зазначив, що про це вже давно говорили активісти, представники «Батьківщини» та інших фракцій: як російські банки можуть обслуговувати підприємства оборонного комплексу?

«Це означає, що російські банки мають доступ до фінансових контрагентів цих підприємств, до інформації про їхніх торгових партнерів, про те, де вони беруть комплектуючі. І це нікого не лякало. А тепер, коли активісти почали блокаду російських банків, раптом всі прокинулися. Ці рішення абсолютно логічні, але вони прийняті не державними діячами, а тими, хто звик плисти за течією: побачили, що активісти змогли це організувати і вирішили перебрати на себе ці лаври переможців. Але чи є вони переможцями? Три роки торгівлі – це зайве підтвердження того, що на цьому зароблялися сотні мільярдів, а держава втрачала», – заявив Сергій Соболєв.

Також представник «Батьківщини»повідомив, що сьогодні о 13.00 розпочнеться нарада лідерів фракцій щодо поточної ситуації.

Читайте також:
Депутати від «Батьківщини»: У Раді відбувся переворот

Календар новин

Останні новини

Фото дня

Відео дня

Пряма мова